Prahova mai puțin știută/ Chiliile rupestre de la Tătaru

Prahova mai puțin știută/ Chiliile rupestre de la Tătaru

Cătălin TUDOR

 

Județul Prahova are și locuri mai puțin știute, zone aflate la polul opus densității turistice de pe Valea Prahovei sau, mai nou, de pe Valea Doftanei. În această primă parte a prezentării unor obiective care pot deveni atracții turistice și pot dezvolta unele zone rurale ale Prahovei, dezvăluim un ”secret” al dealurilor din zona de est a județului: schitul rupestru sau chiliile de la Tătaru.

Comuna Tătaru, o comunitate mică, cu până în 800 de locuitori, conform ultimului recensământ demografic, se află la aproximativ 35 - 40 de km de Ploieşti, pe drumul care duce spre localitatea Apostolache, acolo unde se află un alt monument deosebit care merită atenția cuvenită: Mănăstirea Apostolache.

Schitul rupestru ”Chiliile” se află la ieşire din satul Podgoria, în zona numită Valea Sărăţica. Unde se termină ”asfaltul”, ne abatem spre dreapta și găsim un izvor sulfuros care se varsă într-un mic lac numit de localnici ”Baia”, având chiar și unele proprietăți terapeutice, după cum spun oamenii locului. Continuăm drumul prin pădure, până ieșim într-un loc deschis, unde se află câteva stânci înalte și interesante cu aspect de zid. Aici se află chiliile săpate în stâncă, greu accesibile chiar şi pentru un obişnuit cu asemenea trasee, deoarece nu există un drum de acces amenajat până la baza stâncilor. După câteva zeci de metri de-a lungul stâncii și un urcuș destul de abrupt printe tufe de măceș și păducel, ajungem la baza stâncii, unde găsim prima grotă săpată de om. Cea mai interesantă, însă, se află undeva la aproximativ 5-6 m înălțime, accesul fiind posibil doar cu ajutorul unei scări din lemn, destul de fragile, care trebuie folosită cu mare grijă, pentru a nu exista riscul accidentărilor.

Localnicii spun că pe pereţii interiori ai chiliilor ar fi fost diverse însemnări scrijelite de călugării care au stat aici prin secolul al XVI-lea. Însă nu se poate cunoaște dacă ele au existat cu adevărat, pentru că, în timp, acestea au fost distruse de oamenii care au pătruns în interiorul chiliilor rupestre și au considerat că numele lor scrijelite în odăile din stâncă sunt mai importante decât înscrisuri din vechime… Despre aceste chilii săpate în stâncile de la Tătaru nu se cunosc prea multe. Se spune că în aceste grote săpate în munte s-ar fi adăpostit călugării misionari care au ajuns pe teritoriul din zona Prahovei de astăzi la finele secolului al XVI-lea, pentru a creştina populaţia autohtonă.

Chiliile rupestre de la Tătaru - un loc ascuns privirilor, dar și vizitatorilor, un mic secret al Prahovei, care ar putea fi inclus într-un circuit turistic menit să dezvăluie tocmai poveștile mai puțin cunoscute ale teritoriului prahovean.