Riscul însemnat de avalanșe se menține în Munții Bucegi. Stratul nou de zăpadă este instabil

Riscul însemnat de avalanșe se menține în Munții Bucegi. Stratul nou de zăpadă este instabil

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi un buletin nivometeorologic (cu rolul de a estima starea zăpezii şi a riscului de avalanşă în afara pârtiilor amenajate) aferent zilelor de 13 și 14 ianuarie. Potrivit documentului emis de ANM, riscul de producere a avalanșelor este însemnat în mai multe masive montane, printre care și în Bucegi.

În Munții Bucegi, conform specialiștilor, stratul de zăpadă depus în ultima săptămână are până la 25 cm, este puţin stabilizat, cu multiple structuri de placă de vânt în interior, ceea ce înseamnă că, la supraîncărcări acesta poate aluneca peste cel vechi, în mare parte stabilizat.

Vântul care a bătut zilele acestea a spulberat zăpada, care s-a depozitat pe văile adăpostite. Pentru intervalul următor, ninsorile estimate vor fi slabe, însă la cea mai mică supraîncărcare, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici și izolat medii, prin ruperea plăcilor de vânt sau prin alunecarea stratului de deasupra peste cel vechi și înghețat, pe pantele suficient de înclinate.

Meteorologii spun de asemenea că riscul este mai ridicat în zonele adăpostite, unde sunt acumulări importante de zăpadă. Sub 1800 m, stratul are dimensiuni mai reduse pe versanţii cu orientare nordică, fiind mai consistent pe cei sudici. Și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici în zonele unde zăpada a fost spulberată de la altitudini mai mari. Sub 1500 m, stratul de zăpadă are dimensiuni reduse.