Viorel Loghin, azugeanul din mâinile căruia ies creații senzaționale din plăci de metal, cuie, linguri, lanțuri de bicicletă și rulmenți!

Previous Next

 

Viorel Loghin, un prahovean de 33 de ani, din orașul Azuga, reușește să uimească prin creațiile sale - adevărate opere de artă din metal.  De altfel, el a ridicat la rang de artă meseria de sudor și, cu multă imaginație și inventivitate, realizează sculpturi neobișnuite și rar întâlnite în România, punând laolaltă, cu măiestrie impresionantă, bucăți de metal, cuie, lanțuri de bicicletă, rulmenți și chiar... linguri, iar produsele finale sunt de senzație!

Din mâinile sale au ieșit personaje precum Spiderman, Forfecarul, Alien sau alte proiecte precum un cal imens, de 3,5 metri înălțime, care a ajuns undeva în județul Constanța.

Viorel Loghin a făcut, în urmă cu șase ani, un curs de sudori, la Brașov, iar acesta a fost, de fapt, începutul. După ce s-a perfecționat, în timp, și-a creat acasă, în Azuga, atelierul propriu în care lucrează la diferite sculpturi din metal într-atât de minuțioase și neobișnuite, încât lasă orice privitor mut de uimire!

Pasiunea sa actuală și-a descoperit-o odată cu încercările de a combina diferite tipuri de piese metalice pentru a crea cele mai dificile opere din fier. “Am simțit că și eu pot face acest tip de creație, poate că și mai bine decât ceilalți!”, spune artizanul de metal. De fapt, se pare că poți număra pe degetele de la o mână românii din mâinile cărora ies asemenea sculpturi metalice...

Prima creație de acest gen a fost un păianjen din linguri și cuie de 50 de centimetri. “De aici a început totul”, afirmă prahoveanul.

În timp, singur, în atelierul său, inspirația nu i-a dat pace. A creat sculpturi din metal din ce în ce mai mari, sudate piesă cu piesă. “La început, am încercat să văd dacă îmi ies și sculpturi reprezentând diferite personaje în mărime naturală, iar primul astfel de proiect a fost Spiderman. Astfel, cu timpul, făcând din ce în ce mai multe sculputuri, am început să le fac mai mari și mai repede! Tot ce lucrez acum este pe comandă, la vânzare!”, spune artizanul care a făcut dintr-o pasiune un mod de trai.

Și-a creat și o pagină de facebook, pe care a numit-o, cum altfel?, „Artizanul de metal”, iar de aici își aleg potențialii clienți creațiile sau chiar vin cu provocări reale pentru lucrări noi!

De la 150 de euro o machetă (care înseamnă circa 12 ore de muncă) până la 4000 de euro – pentru o sculptură de trei metri și jumătate, Viorel Loghin are acum posibilitatea să muncească fără probleme în propriul atelier, fără a mai depinde de alții! De altfel, cel mai amplu proiect realizat de el până în prezent a fost un cal ridicat în două picioare, care a atins înălțimea de 3,5 metri.

Un prahovean care merită să fie promovat și ale cărui lucrări și imaginație pot fi folosite inclusiv în proiecte publice!