Vrei să vizitezi Peleșul și Pelișorul? Scoți mai mulți bani din buzunar!

Vrei să vizitezi Peleșul și Pelișorul? Scoți mai mulți bani din buzunar!

 

Una dintre cele mai mari atracții de pe Valea Prahovei, atât pentru turiștii străini, cât și pentru cei români, este Castelul Peleș, care a avut, în cursul anului trecut, 218.967 de vizitatori. Astfel, veniturile proprii ale Muzeului Peleș au ajuns în 2021 la 7,3 milioane de lei, din care circa șase milioane din biletele de intrare vândute.
Turiștii care doresc să viziteze Castelul Peleș în această vară trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare, comparativ cu anul trecut. Astfel, pentru expoziția de bază - aflată la parter - adulții trebuie să achite la casele de bilete 50 de lei, pensionarii - 25 de lei, iar elevii și studenții - 12,5 lei. Ultima intrare pentru expoziția de bază are loc la ora 17:15. Pentru cei ce vor să afle mai mult, adică și etajul I, sumele se dublează pentru fiecare categorie de vizitatori, iar în acest caz, ultima intrare se face la ora 16:30.
În cazul vizitatorilor care doresc să ajungă și la etajul al doilea al Castelului Peleș, toate sumele se triplează, astfel că un tur complet pentru un adult ajunge să coste 150 de lei, pentru pensionari - 75 de lei, iar pentru elevi și studenți - 37,5 lei. Ultima intrare pentru acest tur opțional II se face la ora 15:45, având în vedere durata vizitei.
La Castelul Pelișor, tarifele sunt mai mici, însă și turiștii dornici să în viziteze sunt mult mai puțini. Un tur complet pentru o persoană adultă costă 30 de lei, pentru pensionari - 15 lei, iar pentru elevi și studenți - 7,5 lei.
Este bine de știut, însă, că beneficiază de gratuitate la biletele de intrare în muzee, pe baza documentelor justificative, copiii preșcolari (până la vârsta de 7 ani), iar în perioada vacanțelor școlare, vizitatorii în vârstă de până la 18 ani, numai pentru expoziția de bază (parterul).
Reprezentanții Muzeului Național Peleș atrag atenția că nu administrează parcare pentru vizitatori, iar accesul în muzeu cu animale de companie este strict interzis. De asemenea, trebuie precizat că taxa de intrare este individuală și nu se acordă reduceri de grup!
Castelul Peleș este închis lunea, iar marțea se vizitează doar parterul, în intervalul orar 9:15 - 18.00, miercurea, castelul este deschis pentru vizitare între orele 10:00 și 18:00, iar de joi până duminică, între orele 9:15 - 18:00.
Castelul Pelișor este închis lunea și marțea, miercurea este deschis între orele 10:00 și 17:00, iar de joi până duminică - între orele 9:15 și 17.00.
”Castelul Peleș a fost construit la inițiativa primului Rege al României, Carol I, în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafață de 24 de km pătrați, în anul 1874, an în care, din inițiativa suveranului, comuna primește numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localității sunt construite primele case boierești, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploiești – Predeal, care străbate și Sinaia. Concomitent, între anii 1873 şi 1875 a fost edificată fundația castelului Peleș. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reședinței a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875. Castelul Pelișor a fost deschis publicului vizitator în februarie 1993. Muzeul, cu o valoare inestimabilă, ce cuprinde o valență istorica, o alta memorialistică și una artistică, constituie o importantă componentă a zestrei culturale a poporului român. Acest edificiu este parte integrantă a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleș, într-o perioadă ce se suprapune practic întregii sale vieți traită in România. Decorația interioară, concepută de Regina Maria în diverse perioade, 1902 – 1903 si 1925 – 1928, ilustra crezul ei în materie de frumos”, potrivit peles.ro. (sursa foto: www.peles.ro)