Vara Meșteșugurilor la Mănăstirea Turnu. Toată vara, la gătit tradițional, olărit, pictură pe lemn și sticlă

Vara Meșteșugurilor la Mănăstirea Turnu. Toată vara, la gătit tradițional, olărit, pictură pe lemn și sticlă
Centrul Socio-Cultural "Sfinții Martiri Brâncoveni"  de la Mănăstirea Turnu - Prahova îi invită pe prahoveni și nu numai, în perioada 04 iulie – 28 august 2021, la VARA MEȘTEȘUGURILOR, pentru a aduce în prim-plan importanța, frumusețea și valoarea tradiţiilor populare atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților, prin promovarea meşteşugurilor de odinioară.
Cele nouă ateliere din cadrul proiectului sunt coordonate de meșteri populari. Fiecare dintre ateliere are o durată de aproximativ 2 ore și este destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 -18 ani. Se recomandă ca cei cu vârsta sub 10 ani să fie însoțiți obligatoriu de către un adult. Încurajăm din toată inima implicarea activă a părinților sau a bunicilor în cadrul atelierelor pentru a-i inspira pe copii și a le oferi un model de colaborare și încredere.
Numărul de participanți la fiecare atelier este de maximum 25 copii, cu respectarea regulilor generale de protecție.
Proiectul este caritabil, veniturile obținute vor fi folosite pentru sprijinirea activităților socio-filantropice și cultural-misionare ale Mănăstirii Turnu.
Sunt propuse următoarele ateliere:
1. ATELIERUL DE GĂTIT TRADIȚIONAL – Duminica, 4 iulie, ora 11:00 și ora 14:00 – Coordonator Ioana Stoica- îi invită pe cei mici să își pregătescă propriile scovergi învățând tehnica bunicilor de odinioară. Vor descoperi rolul fiecărui ingredient, vor frământa aluaturile, le vor dospi, modela, prăji în tuci la pirostrie cu foc de lemne. La sfârșitul atelierului le pot mânca calde, pudrate cu zahăr sau le pot lua acasă, bucurându-se de gustul copilăriei.
2. ATELIERUL DE ÎMPÂSLIT LÂNĂ – Sâmbătă, 10 iulie, ora 10:00 – Coordonator Crina Manolescu – Oaia Primordială - este un atelier creativ, complex, cu un efect vizual puternic datorită culoriilor vii folosite, unde copiii vor meșteri cu suflet și migală un portofel din lână împâslită prin tehnica umedă cu apă și săpun.
3. ATELIERUL DE CREAT PĂPUȘI – Sâmbătă, 17 iulie, ora 10:00 și ora 12:00 – Coordonator Silvia Ciubotaru – readuce la viață copilăria de altădată, copiii se vor împrieteni cu materiale textile naturale și vor confecționa cu mâinile lor o păpușică în costum tradițional românesc. Acest atelier dezvoltă dragostea pentru frumos, creativitatea și atenția pentru detalii.
4. ATELIERUL DE OLĂRIT – Sâmbătă, 24 iulie, ora 10:00 și ora 12:00 – Coordonator Cristian Munteanu - copiii vor lucra la roată alături de meșterul olar, vor descoperi povestea meşteşugului privind, atingând, modelând și înţelegând. Va fi o experiență inedită prin care o mână de lut se va transforma în obiecte de o frumusețe aparte, dăruind bucurie tuturor celor care vor participa. La finalul atelierului obiectele lucrate vor fi luate acasă.
5. ATELIERUL DE PICTURĂ TRADIȚIONALĂ – Sâmbătă, 31 iulie, ora 10:00 și ora 12:00 – Coordonator Cristian Munteanu – este un atelier în care copiii vor picta pe vase de lut motive populare exersându-și imaginația, creativitatea și îndemânarea, fiind încurajați să se exprime prin artă.
6. ATELIERUL DE COJOCĂRIE – Sâmbătă, 07 august, ora 10:00 și ora 12:00 – Coordonator Titi Ghinea – își propune să dezvolte copiilor spiritul creativ, atenția, dibăcia și răbdarea. Copiii vor confecționa o pereche de mânuși din blană şi la final pe lângă amintirile de neuitat, vor lua acasă ceea ce cu drag și rost au lucrat.
7. ATELIERUL DE CONFECȚIONAT OPINCI - Sâmbătă, 14 august, ora 10:00 și ora 12:00 – Coordonator Titi Ghinea - copiii vor realiza o pereche de opinci din piele, în miniatura, pe care le vor lua acasă. Va fi un atelier asezonat cu povești despre opinci pentru cei mari și pentru cei mici.
8. ATELIERUL DE PICTAT PE STICLĂ – Sâmbătă, 21 august, ora 10:00 și ora 14:00 - își propune să aducă tradiția în viața copiilor și a părinților prin învățarea tehnicilor vechi de pictură naivă pe sticlă. Într-un cadru prietenos și relaxant, copiii vor realiza un cadou pentru ei sau pentru cineva drag lor, de mare însemnătate sufletească.
9. ATELIERUL DE PICTAT PE LEMN – Sâmbătă, 28 august, ora 10:00 și ora 12:00, Coordonator Ilinca Țoța – cu ajutorul unor tehnici de decorare, copiii vor înfrumuseța cu motive tradiționale câte o lădiță din lemn - lădiță de zestre - pe care o vor putea folosi fie ca obiect decorativ, fie ca obiect cu utilitate practică.
Accesul la ateliere se realizează pe bază de rezervare și bilet la numărul de telefon 0730/778129.
Atelierele vor avea loc în aer liber la Mănăstirea Turnu, lângă Biserica Albă.
Prețul unui atelier este de 50 lei.
Pretul unui abonament pentru toate cele 9 ateliere este de 350 lei.
Plata se poate face si prin transfer bancar. Confirmarea plății se comunică la numărul de telefon 0730/778129.
Beneficiar: Mănăstirea Turnu
Cont IBAN (in lei): RO08CECEB00030RON0511423
CEC Bank, sucursala Ploiești