Crăciun cu intervenții pentru salvamontiștii din Sinaia

Crăciun cu intervenții pentru salvamontiștii din Sinaia

 

Domeniul schiabil din Sinaia, foarte căutat în aceste zile de iubitorii sporturilor de iarnă, a fost și scena intervențiilor salvamontiștilor prahoveni, pentru a-i ajuta fie pe rătăciții din vârf de munte, fie pe cei accidentați pe pârtie.

Chiar în ziua de Crăciun, salvamontiștii din Sinaia au intervenit în trei acțiuni de salvare, în condiții de ceață și de vânt puternic, pentru recuperarea a șase persoane, din două grupuri, rătăcite pe trasee montane, dar și pentru o persoană care nu a mai găsit calea corectă pe Pârtia Lăptici 2.

A doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, salvatorii montani au avut de-a face și cu mai multe accidentări ale unor turiști, unii dintre ei neechipați corespunzător. Astfel, Salvamont Sinaia a intervenit în cinci cazuri pe Domeniul schiabil Sinaia, respectiv pentru fractură de claviculă pe Pârtia Valea Dorului, pentru o fractură cu deplasare membru inferior drept pe Drumul de Vară, pentru o entorsă genunchi stâng pe Pârtia Valea Dorului, pentru un traumatism genunchi drept și fracturi costale pe Scândurari și pentru un traumatism genunchi drept pe Pârtia Valea Soorelui.

Pentru evitarea accidentărilor, salvamontiștii recomandă să verifice vremea (Gondola Sinaia în fiecare dimineață publică imagini), să se informeze asupra traseului pe care doresc să-l parcurgă. Cel mai important este să nu se aventureze fără un minim echipament necesar: haine adecvate anotimpului de iarnă și turismului montan, bocanci antiderapanți, rucsac mic cu apă și mâncare, frontală, telefon încărcat, cu datele mobile activate, busolă, etc.

Foto: Salvamont Sinaia