Turnurile fostei fabrici de șamotă din Azuga, puse la pământ prin detonare controlată. Istoria industrială a orașului a luat sfârșit!

Turnurile fostei fabrici de șamotă din Azuga, puse la pământ prin detonare controlată. Istoria industrială a orașului a luat sfârșit!

Ultimele semne ale orașului industrial Azuga, unde au funcționat până în urmă cu circa 20 de ani fabricile înființate la final de secol XIX de cunoscuți industriași ai vremii, au fost puse la pământ, rând pe rând. Ieri au fost detonate turnurile vechii fabrici de șamotă, cunoscută după 1990 drept Sinter Ref, care se aflau într-o stare accentuată de degradare. 

Articol apărut în ziarul Prahova, în septembrie 2018: "Azuga era, la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, una dintre cele mai industrializate localități de pe Valea Prahovei. Nu se trăia din turism, ci din producțiile fabricilor care aveau renume nu numai în țară, ci și în Europa. Fabrica de șamotă, fabrica de postav, fabrica de sticlă, fabrica de bere, fabrica de șampanie – toate acestea erau recunoscute pentru calitatea produselor pe care le scoteau pe piață, acum peste 120 de ani. Dintre toate, doar fabrica de șampanie a rezistat în economia actuală. Toate celelalte s-au închis, în prima decadă a epocii post-revoluție, câteva dintre clădirile vechi de peste un secol fiind făcute una cu pământul, în aceeași perioadă.
Zeci de clădiri ale fostei fabrici de șamotă – actuala Sinter Ref – vor fi demolate, în perioada următoare, din cauza degradării și a accidentelor care se pot petrece aici. Decizia demolării a fost luată, însă, abia după ce autoritatea locală a pus în vedere și a emis o hotărâre de consiliu local prin care se impunea un impozit cu 500% mai mare decât cel normal pe clădirile și pe terenurile aparținând societăților care le-au lăsat în paragină și care, prin urmare, degradează imaginea de stațiune pe care Azuga se chinuie să o formeze de câteva decenii încoace".