CEDO a respins plângerea depusă de șase absolvenți de liceu maghiari împotriva Statului Român, pe motiv de discriminare!

CEDO a respins plângerea depusă de șase absolvenți de liceu maghiari împotriva Statului Român, pe motiv de discriminare!

 

Șase absolvenți de liceu maghiari de cetățenie română au dat Statul Român în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe motiv de discriminare pentru că, se arată în plângerea depusă de către aceștia, ar fi fost discriminați la probele de la examenul de bacalaureat.

Grupul celor șase absolvenți a considerat că au fost obligați să susțină examenele de final de liceu în alte condiții decât elevii români, având de susținut două teste în maghiară, în același număr de zile. Mai mult decât atât, ei au precizat în plângerea la CEDO că, limba română nefiind limba lor maternă, au întâmpinat dificultări la unele probe susținute în română.

Astăzi, cu cinci voturi la două, Curtea a respins plângerea și a considerat că nu există nicio violare a art. 1 din protocolul nr. 12 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la discriminare.

Mai mult, Curtea Europeană consideră că este important pentru membrii unei minorități naționale să studieze limba oficială a statului lor, iar probele suplimentare ale etnicilor maghiari au venit ca urmare a alegerii făcute de ei de a studia în limba maternă.