112 ani de la unul dintre cele mai puternice seisme ale secolului trecut, produse în zona Vrancea

112 ani de la unul dintre cele mai puternice seisme ale secolului trecut, produse în zona Vrancea
Regiunea Vrancea este sursa celor mai puternice cutremure de adâncime din țară, uneori cu efecte distrugătoare pentru societate.
Conform catalogului ROMPLUS, în data de 6 octombrie 1908, un cutremur cu magnitudinea-moment estimată la 7.1 Mw, s-a produs în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 125 km, ora 23:40. Seismul s-a produs în trei faze consecutive, din ce în ce mai puternice, pe o durată de aproximativ 3 minute. A fost resimțit până în nordul Moldovei și sud-vestul Olteniei și a avariat clădiri vechi din București, estul Munteniei și sudul Moldovei.
La aceea vreme monitorizarea seismică era la început de drum. Prima stație din România, fiind și printre primele din Europa, a fost instalată în clădirea Institutului de Meteorologie din București (Filaret), în 1889. Stația a fost modernizată în anul 1902, iar înregistrarea evenimentelor seismice se realiza pe un tambur acoperit cu hârtie cu negru de fum.
Seismul din 6 octombrie 1908, a fost înregistrat cu această stație seismică, iar seismograma originală este păstrată la sediul INFP.