Este nevoie de referendum pe tema sistemului de termoficare din Ploiești? Ce spune Mihai Apostolache, conferențiar universitar și consilier județean

Este nevoie de referendum pe tema sistemului de termoficare din Ploiești? Ce spune Mihai Apostolache, conferențiar universitar și consilier județean

Mihai Apostolache, conferențiar universitar la Universitatea ”Petrol-Gaze” din Ploiești și consilier județean din partea ”Prahova în Acțiune”, o formațiune care devine din 2023 ”România în Acțiune”, un analist atent al fenomenului administrativ din România, consideră că ”decizia luată în cadrul unui referendum local va schimba modul de lucru al administrației”, iar ”consultarea cetățenilor cu privire la probleme de interes local trebuie să devină o dominantă a vieții colectivităților locale dacă dorim să avem cetățeni activi și implicați în gestionarea propriului destin și dacă vrem să determinăm autoritățile să își canalizeze eforturile în direcția priorităților stabilite de comunitate”.

Și Mihai Apostolache vine cu un exemplu concret: sistemul de termoficare din Ploiești. ”Aducerea pe agenda cetățeanului a situației furnizării agentului termic este o normalitate într-un context în care autoritățile locale se contrează permanent, în loc să găsească soluții. Ploieștenii vor avea nevoie de căldură și apă caldă și în anii următori, nu doar acum. Cârpelile care apar de la o zi la alta nu țin loc de soluții de durată. Este nevoie de o dezbatere serioasă în comunitate, iar solicitarea organizării unui referendum pe tema furnizării agentului termic este un semnal de alarmă tras în acest sens. Este important să știm ce ne dorim! Dorim menținerea actualului sistem centralizat de furnizare a agentului termic în municipiu, dar, pentru acest lucru, este nevoie de modernizarea instalației și de schimbarea managementului serviciului? Dorim centrale de cartier amplasate în punctele termice? Dorim centrale de bloc sau centrale individuale cu sprijin financiar parțial din partea municipalității? Dorim menținerea subvenției doar pentru cei care locuiesc la bloc și care nu au centrală proprie sau, pentru a nu mai exista discriminare, să se extindă ajutorul municipalității și pentru cei care locuiesc la case sau la bloc, dar au centrală proprie? Toate aceste subiecte pot fi supuse consultării populare și cetățenii să își exprime opinia”, afirmă Mihai Apostolache.

”O decizie adoptată prin referendum cântărește greu pentru decidentul care va fi obligat să acționeze conform voinței colectivității locale și să își adapteze conduita. Precedentul trebuie creat și vă asigur că va fi bine!”, mai precizează Apostolache.

Corect. Însă, având în vedere istoricul referendumurilor organizate la nivel național, există riscul ca și la un referendum local să participe doar cei mânați de la spate de una sau alta dintre părțile implicate în promovarea/respingerea unor proiecte, iar deciziile finale să fie în detrimentul celor mulți, care nu participă la referendum. Chestie de cultură politică, administrativă și decizională.