De unde cumpărăm și cât costă, anul acesta, carnea de miel pentru masa de Paște?

De unde cumpărăm și cât costă, anul acesta, carnea de miel pentru masa de Paște?

Carnea de miel pentru masa de Paște poate fi cumpărată chiar și prin intermediul site-urile de anunțuri, pentru că inclusiv pe cele mai cunoscute platforme online de acest gen au fost scoși miei la vânzare! Sunt nenumărate anunțuri de vânzare de miei pentru Sărbătorile Pascale, crescuți bio, cu greutate cuprinsă între 13-18 kg carcasă și care costă 25 de lei/kg. Nu lipsesc însă nici mieii care pot fi cumpărați în viu, la prețuri cuprinse între 14 și 18 lei.

Pe de altă parte, însă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine cu precizări pentru consumatorii care doresc să își achiziționeze carne de miel pentru prepararea bucatelor tradiționale.
Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localităţi şi zone unde nu evoluează boli transmisibile. În aceste cazuri, carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.
Însă, pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor şi în spaţii amenajate și autorizate temporar. Aceste spații se pot organiza de către autoritățile local sau asociațiile de fermieri și sunt aprobate pentru funcționare temporară de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană și unde este asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali.
Sacrificarea mieilor în spațiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului. iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict consumatorului final. Nu poate fi comercializată în unități precum piețe sau magazine.

* Spații temporare pentru sacrificarea mieilor, în fermele de animale

În situațiile în care nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor.
DSVSA județeană aprobă funcționarea unui astfel de spațiu dacă sunt asigurate la nivelul fermei facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a suproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinar oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii.
Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotunda, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.
Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.
Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) și atestă că animalele au fost controlate, iar carnea este corespunzătoare pentru consum.


Tipărire