Doi ploieșteni sunt cercetați pentru încălcarea ordinelor de protecție emise împotriva lor

Doi ploieșteni sunt cercetați pentru încălcarea ordinelor de protecție emise împotriva lor

Doi bărbați care au încălcat ordinele de protecție emise împotriva lor sunt cercetați de polițiștii prahoveni, sub control judiciar, după ce inițial fuseseră reținuți pentru 24 de ore. Primul caz este al unui bărbat în vârstă de 57 de ani, din Ploiești, care s-a apropiat de domiciliul fostei sale concubine, deși pe numele său era emis un ordin de protecţie, prin care îi era interzis acest lucru. Polițiștii din cadrul Secției de  Poliție  Rurală Blejoi au fost sesizați de către dispeceratul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică despre emiterea unei alerte de proximitate în comuna Blejoi și astfel a fost prins și reținut pentru 24 de ore.

Un alt caz similar a fost înregistrat în municipiul Ploiești, unde polițiștii din cadrul Secției de  Poliție  nr. 4 Ploiești au fost sesizați prin același sistem de monitorizare despre emiterea unei alerte de proximitate în municipiu. ”În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului și au identificat un bărbat de 61 de ani care deși avea emis un ordin de protecție provizoriu care îi impune să păstreze o distanță de 50 de metri față de fosta soție și de copil ar fi încercat să se apropie de aceștia. În baza probatoriului administrat față de bărbatul în cauză a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore, iar la data de 30 iunie a.c., față de acesta a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile”, a transmis IPJ Prahova. În ambele cazuri, cercetările sunt continuate de către polițiști pentru încălcarea ordinelor de protecție.

Poliția Prahova informează că Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a devenit funcțional în județul Prahova de la începutul acestui an, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

”Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, și așa cum reliefează cele două cazuri prezentate: respectarea regulilor impuse în vederea asigurării siguranței și vieții persoanelor afectate de violența în familie”, precizează IPJ Prahova.


Tipărire