Pregătește Guvernul Cîțu vânzarea unor acțiuni deținute de stat la societățile și companiile naționale?

Pregătește Guvernul Cîțu vânzarea unor acțiuni deținute de stat la societățile și companiile naționale?

 

Un proiect analizat în cadrul ședinței din 6 ianuarie a Guvernului României a trecut aproape neobservat, deși este unul de o importanță extremă pentru viitorul companiilor și societăților în care statul mai deține încă acțiuni, indiferent dacă este acționar majoritar sau nu.

Guvernul condus de Florin Cîțu a avut pe masa de lucru, săptămâna trecută, un proiect de lege pentru abrogarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică. O lege care se pare că le-a cam stat de-a curmezișul celor de la guvernare, încă de anul trecut, imediat după ce textul acesteia a fost publicată în Monitorul Oficial. Adoptată de Parlamentul României în august 2020, Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică prevedea interdicția, pe o perioadă de doi ani, a înstrăinării participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. De asemenea, aceeași lege adoptată de Parlamentul României în vara anului trecut suspenda, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar.

 

  • După modificare, abrogare?

 

Este evident că Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică le-a stat ca un ghimpe în călcâie celor din guvern. Anul trecut, Guvernul Orban a emis Ordonanța de urgență nr. 166/2020 pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, prin care, sub pretextul sprijinului pentru companiile sau societățile naționale, la care statul este acționar, s-a modificat articolul privind înstrăinarea participațiilor statului. Astfel, Guvernul Orban a înlocuit sintagma “participațiile statului” cu "acțiunile deținute de stat", modificarea dând posibilitatea revenirii asupra prevederilor legii anterior adoptate de către Parlamentul României.

Acum, Guvernul Cîțu, după cum se vede, dorește să abroge Legea 173/2020 și, prin urmare, să se dea liber eventualelor vânzări de acțiuni ale statului deținute la companii și societăți naționale.

Statul mai este acționar majoritar la companii importante, unele dintre ele reușind chiar să fie și profitabile, cum ar fi Conpet. Statul deține pachetul majoritar de acțiuni și la Nuclearelectrica, Poșta Română, Romaero, Romgaz, Salrom, Tarom, Transelectrica, Transgaz.

Justificarea analizării propunerii de abrogare a Legii 173/2020 ar putea veni chiar de la ordonanța dată de către Guvernul Orban, în octombrie 2020, prin care a modificat termenii menționați anterior. În textul ordonanței se arată că  „adoptarea acestor măsuri nu suportă amânare deoarece, fără posibilitatea de redresare a operatorilor economici la care statul român are calitatea de acționar, consecințele vor fi negative prin acumularea de arierate, intrarea în procedura insolvenței, executarea silită a patrimoniului, dar și neîncasarea de dividende”, precum și că “în lipsa adoptării urgente a măsurilor propuse pe calea unei ordonanțe de urgență, statul nu va putea evita apariția unor efecte negative în plan economic, în special, agravarea situației anumitor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, a unor situații de insolvență și afectarea statului prin neîncasarea veniturilor, lezarea unor sectoare de activitate, inclusiv cu consecințe în plan social”.

Prin urmare, ce vânzări de acțiuni pregătește Guvernul Cîțu, în eventualitatea abrogării Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică?