Medicul Tudor Ciuhodaru, după decesele provocate de malarie: ”Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale!”

Medicul Tudor Ciuhodaru, după decesele provocate de malarie: ”Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale!”
Medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar român, atrage atenția asupra problemelor grave de sănătate care pot apărea din cauza înțepăturilor de țânțari, având în vedere cele două decese survenite în țara noastră la persoane care au avut malarie. ”Sunt deja 11 cazuri și 2 decese (o pacientă de 47 de ani și un pacient de 54 de ani). Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale. Sunt 10 semne de alarmă ce impun prezentarea de urgență la spital mai ales că nediagnosticată și netratată la timp poate fi letală”, spune medicul Ciuhodaru, care atenționează asupra riscurilor vacanțelor în zonele tropicale, dacă nu sunt luate măsurile de prevenție extrem de necesare. 
 
(Mic) ghid pentru toți cei ce vor o vacanță ferită de neplăcerile provocate de țânțari. Până când educația pentru sănătate va fi predată în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:
1. Boală infecțioasă provocată de un parazit (Plasmodium), frecventă în regiunile cu climă tropicală și subtropicală (peste 100 de țări și numărul e în creștere).
2. Transmisă în principal prin înțepătura de țânțar (Anopheles femelă - ce are dimensiuni mici și pătrunde ușor prin plase, mai ales între amurg și zori) dar și prin sânge (transfuzii, transplant, ace/seringi contaminate) și chiar și de la mamă la făt (congenitală).
3. Sunt 10 semne de alarmă (de tip pseudogripal) care impun prezentarea la urgență: febră, frison, cefalee, astenie, dureri musculare, tuse, dificultăți respiratorii, dureri abdominale, diaree, alterarea stării generale, probleme cardiovasculare apărute la 7 zile de la prima posibilă expunere până la 3 luni de la ultima posibilă expunere (rar mai târziu). În cazul formelor severe pot apărea și cele ale insuficienței de organ, anemia și icterul, convulsii, comă și deces (15-20% dintre îmbolnăviri).
4. Nediagnosticată și netratată la timp poate fi letală.
5. O simplă consultație la întoarcerea din zonele de risc și un examen de laborator pot să vă asigure ca nu v-ați îmbolnăvit de malarie.
Prevenția rămâne cea mai bună alternativă: !!! Nici o schemă nu oferă protecție completă:
1. Cunoașteți factorii de risc, perioada de incubație (! la debutul tardiv) și principalele simptome.
2. Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.
3. Evitați să fiți înțepat de țânțari (în special între amurg și zori) prin metoda PIRS:
a) Plase contra țânțarilor (cu sau fără aplicarea de insecticid) la geamuri, uși și la pat: eficiente dacă au ochiuri mai mici de 1,5mm și sunt integre, rezistente.
b) Insecticide pentru haine, corturi, sacii de dormit.
c) Repelenți (Insectifuge) - ingredientul activ respinge (dar nu ucide) insectele - aplicate la fiecare 3-4 ore, în dozele recomandate de producător, evitând pleoape, ochii, buzele sau zonele de piele sensibile sau lezate.
d) Spirale contra țânțarilor- (pe bază de piretroizi) - în general e suficientă 1/ dormitor/noapte.
4. chimioprofilaxie (! Respectați medicamentul, doza și durata administrării)
Rețineți:
1. Principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor.
2. Transfuziile/seringile pot fi o sursă de infecție.
3. Factori de risc: călătoria în zonele endemice la care se adaugă potențiale vulnerabilități individuale - vârstele extreme (peste 65 de ani, copiii mici) și gravidele.
4. O simplă consultație la întoarcerea din zonele de risc pentru malarie și un examen de laborator pot să vă asigure că nu v-ați îmbolnăvit de malarie.
Legile privind introducerea educației pentru sănătate și predarea de noțiuni de prim ajutor au fost depuse de mine în fiecare sesiune parlamentară. Așteaptă doar să fie adoptate.
Sper să susțineți și acest demers.

Tipărire