Explicațiile Institutului Național de Sănătate Publică privind stabilirea cauzei de deces la persoane confirmate cu COVID-19

Explicațiile Institutului Național de Sănătate Publică privind stabilirea cauzei de deces la persoane confirmate cu COVID-19

 

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut precizări cu referire la un subiect foarte controversat apărut încă de la debutul pandemiei de coronavirus. Este vorba despre stabilirea cauzei decesului la persoanele care se sting din viață după ce s-au infectat cu SARS Cov-2.

„Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportat ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.

COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, arată INSP.

Reprezentanții INSP mai precizează că, în situația în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului, “se indică examene RT-PCR din țesut pulmonar recoltat de către medicul specialist anatomie patologică/medicină legală fără a fi necesară necropsia”.