Ce pesticide riscăm să consumăm odată cu alimentele? Raport oficial

Ce pesticide riscăm să consumăm odată cu alimentele? Raport oficial

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat, în această săptămână, raportul monitorizării pesticidelor din alimentele aflate pe piața din România, investigație aferentă anului 2019. Astfel, conform informațiilor din acest document, cele mai frecvente pesticide detectate:
- În produsele de origine animală: Fipronil, Fipronil (sumă de Fipronil şi sulfone metabolite (MB46136) expressed as Fipronil, DDT (sumă de p,p'-DDT, o,p'-DDT, p-p'-DDE şi p,p'-TDE (DDD) expressed as DDT),
- În cereale: Bifentrin (sumă de izomeri), clorpirifos-metil, Imidacloprid, Propiconazol (sumă de izomeri),
- În fructe și nuci: Acetamiprid, Boscalid, Ciprodinil, Fludioxonil, Pirimetanil, Tiabendazol, 2‐Fenilfenol (sumă de 2‐fenilfenol şi conjugaţii lor, exprimaţi ca 2‐fenilfenol), Propiconazol (sumă de izomeri), Imazalil.
- În legume: Acetamiprid, Azoxistrobin, Boscalid, Carbendazim and Benomil, Clorotalonil, Imidacloprid, Pendimetalin, Piraclostrobin, Metalaxil, Pirimetanil, Fludioxonil, Tebuconazol.

Conform sursei menționate, cea mai mare concentraţie de pesticide a fost pentru propiconazole 3,49 mg/kg detectată în lămâi.
Din 5166 de probe prelevate și verificate în anul 2019, au fost găsite 58 de probe neconforme cu limita maximă admisă în UE. Printre cauzele apariției acestor neconformități se află nerespectarea bunelor practici agricole, adică utilizarea unui pesticid care nu a fost aprobat în UE (în produse alimentare provenite din Turcia și din România), utilizarea unui pesticid aprobat care nu este autorizat în cultura specifică, în salată, spanac, mere, pătrunjel, mărar - provenite din România. Potrivit aceleiași surse, în aceste cazuri s-au luat măsuri de retragere de pe piață, de distrugere a produselor neconforme descoperite și amenzi.

Documentul integral, aici: http://www.ansvsa.ro/informatii-pentru-public/monitorizarea-pesticidelor-in-romania/