Produse ”cu gust de copilărie”, din afine de Măneciu, au atestat ”tradițional”, de anul trecut

Produse ”cu gust de copilărie”, din afine de Măneciu, au atestat ”tradițional”, de anul trecut

Anul trecut, în catalogul produselor și activităților certificate, care conține 4940 de produse atestate de Ministerul Agriculturii, au intrat patru noi produse tradiționale din Prahova. Toate provin de la un producător din Măneciu, satul Cheia - Cabana Vârful Ciucaș S.R.L. Este vorba despre produse ”cu gust de copilărie”, pe bază de afine.

Primul este compotul de afine de pădure Ciucaș fără zahăr cu gust de copilărie, descris ca un ”produs bazat pe o rețetă tradițională moștenită din generații în generații la care nu se adaugă deloc zahăr în conținutul acestuia, fapt ce îi ajută pe cei care din motive de sănătate nu pot consuma zahar. Un alt element specific este acela că toate operațiunile din cadrul procesului tehnologic sunt efectuate manual”.

Al doilea este siropul de afine de pădure Ciucaș cu gust de copilărie, care se procesează din cantități mici de fructe, aproximativ 2,5 kg, care se curăță bine de codițe, se zdrobesc și se lasă la macerat timp de 24-48 ore și continuarea procesului se face prin dizolvarea integrală a zahărului la foc mic, spumare și apoi îmbuteliere, fără o fierbere intensă și îndelungată a conținutului, pentru a se păstra aroma siropului care este mult mai intensă.

Al treilea produs atestat ca produs tradițional este dulceața de afine de pădure Ciucaș cu gust de copilărie, obținută din afine de pădure, prin fierbere în recipiente deschise, cu adaos de zahăr. Prepararea dulceții necesită o mare atenție. Produsul finit are un gust deosebit, deoarece se fierb cantități mici de produs - fructe - astfel dulceața își păstrează culoarea naturală a fructelor și de asemenea și aroma.

Și, al patrulea produs realizat din afine de același producător este șerbetul de afine de pădure Ciucaș cu gust de copilărie, un delicios și aromatic preparat culinar, rețeta este una autentică de preparare a șerbetului datorită faptului că fructele s-au dezvoltat natural, fără a suporta vreun tratament chimic cum este cazul plantațiilor intensive. Secretul șerbetului este modul în care se face amestecarea și frecarea lui manuală cu ajutorul unui făcăleț de lemn, rotativ, în sensul acelor de ceasornic cam de 300-500 ori, până când compoziția se transformă din sirop într-o pastă roz rubiniu aerat.

Beneficiile afinelor

Afinele sunt recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, inclusiv vitaminele C si E, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ în organism. Conțin și alți  antioxidanți (antocianine) benefici pentru sănătatea ochilor, care pot contribui la îmbunătățirea vederii, prevenirea degenerării maculare legate de vârstă și alte afecțiuni oculare. Afinele au și proprietăți neuroprotectoare, iar compușii lor pot îmbunătăți memoria și pot încetini declinul cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.


Tipărire