Se înființează Carpatica Feroviar SA, societate de stat urmașă a CFR Marfă

Se înființează Carpatica Feroviar SA, societate de stat urmașă a CFR Marfă

Guvernul României are pe masa de lucru în cadrul ședinței din 16 octombrie înfiinţarea societății cu capital de stat Carpatica Feroviar S.A., societate pe acţiuni de interes strategic, ce asigură transportul de marfă.

În proiectul de HG se arată că, pe perioada în care statul este acţionar majoritar, Carpatica Feroviar S.A. poate vinde active din patrimoniul său persoanelor fizice sau juridice de drept privat, la iniţiativa consiliului său de administraţie şi cu acordul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cu mandatarea reprezentanţilor săi în adunarea generală a acţionarilor. 

Obiectul de activitate al societății constă în asigurarea transporturilor comerciale de mărfuri, precum și transporturilor care vizează interesele strategice ale statului. Carpatica Feroviar desfăşoară activităţi de interes strategic, precum și cu caracter comercial, şi are, în principal, ca obiect de activitate: a) efectuarea transportului de mărfuri în trafic intern şi internaţional ca expediţii de mesagerie, coletărie, containere şi vagoane complete; b) transportul mărfurilor în trafic combinat; c) lucrări de întreţinere şi reparaţii de locomotive, vagoane, mijloace de transport şi utilaje de mecanizare din proprietatea proprie; d) comerţ intern şi import-export; e) operaţiuni valutare; f) declarant şi comisionar vamal; (2) Societatea va putea efectua orice alte operaţiuni şi activităţi legale necesare realizării obiectului său de activitate stabilit în prezenta hotărâre de Guvern şi în actul constitutiv.

Pe de altă parte, se arată în același proiect de HG, societatea are dreptul să deţină acțiuni sau să participe la capitalul social al altor societăţi şi să decidă, în condiţiile legii, asocierea cu persoane juridice, române sau străine,  pe baza unei analize de rentabilitate şi numai cu aprobarea adunării generale a acţionarilor. 

Sursa foto: www.clubferoviar.ro 


Tipărire