Locuitorii din Plopeni sar la gâtul primarului Dragoș Niță și îi cer să rezolve problema urșilor din oraș. Edilul nu-și asumă răspunderea pentru eventuale atacuri directe asupra oamenilor

Locuitorii din Plopeni sar la gâtul primarului Dragoș Niță și îi cer să rezolve problema urșilor din oraș. Edilul nu-și asumă răspunderea pentru eventuale atacuri directe asupra oamenilor

Primarul Dragoș Niță din orașul Plopeni spune răspicat că nu-și asumă răspunderea pentru un eventual contact direct între urșii care își tot fac apariția în ultima vreme prin localitate și oamenii din zonele unde au fost semnalate sălbăticiunile. Într-o adresă transmisă joi, 12 septembrie, Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, document publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Plopeni, primarul Niță expune problema ”prezenței constante și periculoase” a urșilor pentru cetățenii orașului Plopeni. ”Urșii, la lăsarea serii, de cele mai multe ori după ora 20:00 – 20:30, circulă prin oraș sau pe la periferia orașului, distrug anexe gospodărești, omoară animalele crescute în aceste anexe, rup porți, garduri”, arată primarul Plopeniului în adresa transmisă APM Prahova și în atenția Gărzii Forestiere. Pentru că, spune edilul Dragoș Niță, nu s-a reușit capturarea niciunui urs cu ajutorul capcanei utilizate, acesta a solicitat împușcarea exemplarelor de urs din jurul Plopeniului. ”Tragem un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu este departe momentul în care contactul între urși și cetățenii orașului va apărea, cu consecințe grave sau foarte grave, iar răspunderea pentru astfel de evenimente, în calitate de autoritate locală, nu ne-o asumăm”, încheie adresa reprezentanții Primăriei Plopeni.

Reacțiile locuitorilor din Plopeni nu au întârziat să apară

Comentariile oamenilor din localitate la mesajul postat pe pagina de Facebook a Primăriei Plopeni arată că sunt nemulțumiți de modul în care a reacționat autoritatea locală în privința urșilor.

Nu știu cum o să faceți dar am ajuns să ne fie frică să mai ieșim din casă pe seară sau cei care vin sau pleacă de la muncă care vin sau pleacă cu trenul, mergi să faci o plimbare de seară, ce faci ? dai nas în nas cu ursul ? Sunt tineri care ies și ei în oraș, ce naiba facem ? Chiar nu se poate rezolva decât atunci când se întâmplă o nenorocire ???”

Nu contest acțiunile dumneavoastră și cu siguranță sunt de apreciat. Dar ținând cont că cele 2 instituții sesizate sunt "singurele îndreptățite conform legii să dispună eliminarea urșilor din jurul localităților" întrebarea era de ce nu s-au întreprins demersurile mai devreme (din mai până în septembrie mă gândesc ca v-ați putut forma o idee că demersurile dumneavoastră nu au efectul scontat). Și totodată, e prematur să se spună că din cauza "lipsei de reacție" a instituțiilor sesizate (sesizare făcută ieri) e o problemă cu gestionarea urșilor. Mulțumesc!

Prezența ursilor a fost semnalata încă din luna mai, dumneavoastră ați sesizat instituțiile competente ieri, iar acum practic, la o zi dupa sesizare "răspunderea pentru lipsa de reacție la problemele legate de gestionarea urșilor le aparține în întregime". Întrebarea mea este: oare, văzând ca nu au succes capcanele pt capturarea ursilor, nu trebuiau întreprinse demersuri (desigur prin sesizarea instituțiilor competente) în sensul relocării/eliminării acestora mai devreme?

Răspunsul primarului Dragoș Niță la ultimul mesaj: ”Am avut acțiuni punctuale împreună (pândă) împreună cu jandarmeria ,poliția națională ,vânătorii și doctorul veterinar .În plus la fiecare apel suntem prezenți”. Atât și nimic mai mult.


Tipărire