Noul program de transport intrajudețean de călători, contestat de prahovenii navetiști!

Noul program de transport intrajudețean de călători, contestat de prahovenii navetiști!

Dacă a doua jumătate a anului 2023 i-a prins în situații disperate, de-a dreptul, pe mulți dintre navetiștii prahoveni care utilizau pentru transport cursele intrajudețene, vicepreședintele Consiliului Județean Prahova Cristian Apostol, care supervizează acest serviciu public județean, a anunțat că anul 2024 aduce unele modificări. Astfel, conform lui Cristian Apostol, ”începutul noului an aduce un altfel de transport de călători în județul Prahova”, fiind semnate contractele pe nouă dintre cele 12 grupe de traseu, astfel încât – în principiu – nu ar trebui să mai fie probleme cel puțin în zonele acoperite. Nu se specifică, însă, ce se întâmplă cu celelalte grupe de trasee neacoperite contractual.

Pe de altă parte, precizează aceeași sursă, ”noile tarife pentru biletele/titlurile de călătorie, pentru abonamentele standard lunare și pentru abonamentele elevilor corespunzătoare fiecărei grupe au fost stabilite funcție de prețul lei/km/loc licitat de către fiecare operator desemnat câștigător, conform normelor în vigoare. Aceste tarife sunt stabilite doar de către Consiliul Județean Prahova și nu pot fi modificate de către operatorii de transport”.

O precizare importantă: Cristian Apostol susține că, începând cu 8 ianuarie 2024, ”elevii vor avea din nou abonamente gratuite, din localitatea de domiciliu până în localitatea de studiu (doar pentru zilele de cursuri declarate oficial de către Ministerul Educației – ex: Ianuarie 2024 – vor avea gratuit 17 zile). Operatorii de transport public județean au semnat contractele de delegare și vor elibera abonamentele elevilor gratuit respectând OUG 810 și normele de aplicare”.

În schimb, printre comentariile la mesajul postat de Cristian Apostol pe pagina sa de Facebook se află și câteva în care se arată unele hibe ale serviciului public de transport intrajudețean: ”Traseul 507 este direct Câmpina-Adunați, traseu ce nu acoperă necesitățile localnicilor. Sunt foarte puține curse, ținând cont că până în prezent a existat un traseu de la Adunați la Breaza”.  

”Problema nu ar fi cursele mult prea puține directe de la Câmpina la Adunați, ci faptul că orele acestora nu sunt alese potrivit. Majoritatea oamenilor lucrează fie la 8 ore și ies la ora 16:00, fie la pază unde programul este de 12 ore și ies/intră la ora 19”.

”Sunt multe greșeli în grafic pe traseul Ploiesti-Podenii-Vechi-Mehedinta (Nevesteasca). Am atentionat de mai mult timp ,vad ca nu se repara greseala,probabil nu se cunoaste geografia locului sau este rea vointa.Va spun acest lucru pentru ca dezinformati calatorii. CIne sunt castigatorii licitatiilor,locuitorii localitatilor au fost intrebati cu privire la grafic ?Va multumesc pentru intelegere si nu-mi mai stergeti postarea”.

”Mulțumim frumos dar nu s-a înțeles supărarea noastră, aceea că orarul de lucru nu ne ajută să ajungem la serviciu”.

Mai mult decât atât, încă din prima zi a noilor contracte, au fost semnalate probleme, cel puțin pe traseele Breaza - Câmpina și Adunați – Câmpina. Pe 1 ianuarie, primarul orașului Breaza, Bogdan Novac, a verificat, împreună cu Cristian Apostol, dacă se respectă orarul stabilit. Edilul a transmis că, în prima zi a acestui an, pentru traseul Breaza - Sinaia operatorul a efectuat cursele, însă operatorul traseelor Breaza - Câmpina și Adunați - Câmpina nu ar fi efectuat cursele, pe 1 ianuarie, când ar fi trebuit să aibă program de duminică.

”Din păcate rezultatul controalelor din teren a arătat, încă din prima zi, nerespectarea obligațiilor asumate prin contract, neseriozitate și lipsă de respect din partea unora dintre operatori față de cetățeni și instituții! Această atitudine din partea operatorilor de transport care nu efectuează cursele asumate nu poate fi acceptată și am solicitat, încă o dată, Consiliului Județean Prahova, luarea tuturor măsurilor legale pentru ca brezenii să poată beneficia de un serviciu public de transport eficient și de calitate” – Bogdan Novac.

Programul curselor pe fiecare traseu din cele nouă grupe contractate poate fi accesat pe site-ul Consiliului Județean Prahova, aici: https://cjph.ro/trasee-transport-judetean-prahova .

 

 

 


Tipărire