Încă o licitație ”cu bucluc” pentru Consiliul Județean Prahova: reabilitarea Palatului Culturii din Ploiești

Încă o licitație ”cu bucluc” pentru Consiliul Județean Prahova: reabilitarea Palatului Culturii din Ploiești

Consiliul Județean Prahova are probleme cu încă o licitație lansată în cursul acestui an - achiziția serviciilor de elaborare a proiectului tehnic, a tuturor documentațiilor și a execuției lucrărilor de reabilitare, consolidare și... modernizare a Palatului Culturii din Ploiești, clădire monument istoric aflată în centrul municipiului.

La sfârșitul săptămânii trecute, CJ Prahova a relansat licitația, după anularea procedurii anterioare de achiziție, pentru ”abateri grave de la prevederile legislative” care ”afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. Potrivit informațiilor din SICAP, publicate pe 28 septembrie, se arată că ”se impune anularea procedurii de atribuire”, în conformitate cu prevederile legale care spun că ” autoritatea contractantă are obligația de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziție publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: c) dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului; din Legea nr. 98/2016 și reluarea procedurii după refacerea Documentației de atribuire”. După parafarea contractului, estimat la 66,7 milioane de lei fără TVA, sunt prevăzute trei luni pentru proiectare și 24 de luni pentru lucrările propriu-zise, după cum se arată în documentația din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Proiectul de restaurare a Palatului Culturii din Ploiești, pentru care a fost semnat un contract de finanțare prin PNRR, la finalul anului 2022, vizează consolidarea, reabilitarea și ”modernizarea” celei mai importante clădiri monumentale din municipiul Ploiești. Lucrările de construcție au început în 1906, dar au fost finalizate – din cauza întreruperii din cursul Primului Război Mondial - la sfârșitul anului 1933.

O lungă perioadă de timp, jumătatea dinspre Halele Centrale a fost utilizată pentru funcționarea celei mai importante instanțe de judecată din Prahova – Curtea de Apel Ploiești, aripă aflată într-o stare de degradare continuă după mutarea sediului acestei instanțe în Palatul de Justiție, de pe strada Gheorghe Doja. În prezent, în partea utilizată încă își desfășoară activitatea Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”, Muzeul Județean de Științele Naturii, iar în Sala Unirii și Sala Coloanelor (cunoscută și ca ”Sala pașilor pierduți” se organizează evenimente culturale, sociale sau politice.


Tipărire