Crucea Caraiman a strălucit din nou, de Înălțarea Sfintei Cruci, în onoarea eroilor români!

Crucea Caraiman a strălucit din nou, de Înălțarea Sfintei Cruci, în onoarea eroilor români!
În această seară, luminile au fost aprinse din nou pe Crucea Eroilor români din Primul Război Mondial, de sărbătoarea Sfintei Cruci, în onoarea eroilor români căzuți la datorie în Marele Război.
Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, în această perioadă se desfășoară ultimele etape ale proiectului derulat de Ministerul Apărării Naționale, în calitate de administrator legal, denumit „Restaurarea, reabilitarea conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
"Suntem în faza avansată cu lucrările de consolidare și reabilitare exterioară și interioară a soclului, terasei de acces și subsolului. Mulțumim echipei de constructori, zidari, electricieni, ingineri, proiectanți și arhitecți ce au făcut momentul din această seară posibil", au transmis reprezentanții MApN.
Monumentul Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial a fost construit între anii 1926 și 1928, pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea și sfințirea monumentului.
Crucea are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.