Bugetul ”istoric” al Prahovei pe anul 2022, o ficțiune marca Iulian Dumitrescu

Bugetul ”istoric” al Prahovei pe anul 2022, o ficțiune marca Iulian Dumitrescu

Un semnal de alarmă vine, oficial, de la Consiliul Județean Prahova, acolo unde execuția bugetului propriu pe primul semestru al anului 2022 arată că nivelul cheltuielilor de dezvoltare - practic, banii pentru investiții - nu se ridică deloc la cel cu care se lăuda, la începutul acestui an, președintele Consiliului Județean Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu.
Ce promitea Dumitrescu, după aprobarea bugetului pe anul 2022? În primul rând, susținea că ”Prahova are un buget istoric pentru anul 2022! 40% provine din fonduri europene. Consiliul Județean Prahova a aprobat bugetul administrației publice județene pentru anul 2022. Acesta este estimat la 978,2 milioane de lei, fiind cel mai mare din istoria CJ Prahova şi printre cele mai generoase la nivel național. Aproximativ 40% din buget (367,2 milioane de lei) reprezintă fonduri europene”, anunța Iulian Dumitrescu, pe data de 11 februarie.
Mai mult decât atât, șeful CJ Prahova estima, în același mesaj publicat pe pagina sa de socializare, că, ”în ceea ce privește cheltuielile, cei mai mulți bani vor merge către dezvoltare (58%), în timp ce 42% din bani vor fi cheltuiți pentru funcționare”.
La jumătate de an, adică după primul semestru, care este, de fapt, realitatea? Mult prea departe, comparativ cu cifrele stabilite prin buget, la toate capitolele, în special pentru zona de dezvoltare - investiții!
Potrivit datelor oficiale din paginile proiectului care va intra mâine în discuția consilierilor județeni, referitor la execuția bugetară după primul semestru al acestui an, ”veniturile secţiunii de dezvoltare pentru semestrul I din 2022 au fost stabilite în sumă de 306.570,42 mii lei şi s-au realizat 50.391,63 mii lei, în procent de 16,44%”. Adică banii pe care îi prezenta președintele CJ, în luna februarie, ca făcând parte din ”bugetul istoric” al Prahovei pur și simplu nu există, la jumătate de an. Și, pentru că banii nu există, logic, nu pot fi cheltuiți. Iar aceleași informații oficiale spun că ”pentru cheltuielile secţiunii de dezvoltare s-a stabilit pentru semestrul I – 2022 un program în sumă de 411.782,15 mii lei şi s-au realizat 27.296,53 mii lei, în procent de 6,63%”. Mare diferența, nu-i așa?
Problemele apărute în structura bugetului județului Prahova pe anul 2022 sunt multiple, atât în privința veniturilor, cât și a cheltuielilor. Astfel, la întocmirea bugetului ”istoric”, se prevedeau pentru primul semestru al anului 2022 sume de 66,67 milioane de lei ca subvenții de la bugetul de stat. La jumătate de an, în Prahova au ajuns doar 5,3 milioane de lei (adică 7,95% din suma prevăzută la venituri din această sursă). Alte 228,9 milioane de lei erau ”programate” să intre în buget în prima jumătate a anului din sume primite de la UE sau alți donatori în cadrul plăților efectuate și prefinanțări. Realizat la jumătate de an: 37,5 milioane de lei (16,39%).
La capitolul Sănătate - din fondurile prevăzute a fi cheltuite în prima jumătate a anului (73,3 milioane de lei) - s-au utilizat, conform aceleiași surse, doar 2,7 milioane de lei, adică 3,71% din ce era prevăzut în buget, la început de an. Pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești, de exemplu, din cele 10 milioane programate pentru primul semestru, s-au consumat doar 560.000 de lei pentru dezvoltare / investiții!
Mai mult decât atât, la cheltuielile pentru capitolul Transporturi (rețeaua de drumuri județene), stabilite în buget pentru primul semestru la 203,4 milioane de lei, s-au folosit în perioada de referință numai 14,68 milioane de lei.
Un semnal de alarmă, tras involuntar chiar de către funcționarii CJ Prahova care au întocmit situația execuției bugetare, la jumătate de an...


Tipărire