Zilele acestea, când se vorbește din ce în ce mai mult despre conflictul din Ucraina, a revenit în prim-plan situația adăposturilor de protecție civilă existente în întreaga țară. Oficial, pe hârtie, sunt 4.538 de astfel de locații, iar în județul Prahova, doar 182. Unele amenajate și semnalizate corespunzător (în special cele din clădirile noi, îndeosebi private), iar altele care încă sunt folosite drept depozite de către locatari, în cazul subsolurilor din blocurile de apartamente.
Majoritatea adăposturilor din Prahova sunt în municipiile Ploiești și Câmpina (124), iar restul în alte 10 orașe (Băicoi, Breaza, Boldești-Scăeni, Bușteni, Sinaia, Azuga, Mizil, Plopeni, Urlați, Vălenii de Munte) și 12 comune (Ariceștii Rahtivani, Balta Doamnei, Bărcănești, Berceni, Blejoi, Brazi, Ceptura, Cocorăștii Colț, Dumbrava, Păulești, Predeal Sărari și Târgșoru Vechi), ceea ce înseamnă că în 80 de localități prahovene nu există nici măcar un adăpost de protecție civilă!
Practic, în caz de urgență majoră, foarte puțini dintre locuitorii județului Prahova ar avea posibilitatea să se adăpostească în așa-numitele "buncăre"...
Pentru că sunt obligați de lege, mulți dintre operatorii economici care au construit imobile mai mari de 600 de metri pătrați pe raza județului Prahova au și adăposturi de protecție civilă. Exemple în acest sens sunt în special în municipiul Ploiești, inclusiv în cele mai mari centre comerciale de pe raza orașului.
Potrivit legislației în domeniu, modificată în anul 2016, este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă la unele dintre clădirile nou construite. Astfel, se prevede existența obligatorie a spațiilor cu această destinație la clădirile noi, prevăzute cu subsol, reprezentând sedii ale autorităților și instituțiilor publice locale, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp; la clădirile noi cu destinația de comerț, producție sau depozitare, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp; la clădirile noi cu destinația de birouri, financiar-bancară, de asigurări și burse, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp; la clădirile noi cu destinația pentru învățământ, supraveghere, îngrijire sau cazare copiilor preșcolari, elevi, studenți, bătrâni, persoane cu dizabilități sau lipsite de adăpost, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp; la imobilele noi cu destinația de îngrijire a sănătății, cu paturi staționare, indiferent de suprafața construită, și dispensare și policlinici, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp, precum și la cele cu destinația activități culturale, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp. Obligatoriu este să fie construite adăposturi și la clădirile noi cu destinația de primire turistică de tipul hoteluri, moteluri și vile turistice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp; la imobilele destinate comunicațiilor electronice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp; la amenajările sportive închise, cu capacitatea mai mare sau egală cu 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfășurată; în gări, autogări și aerogări cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp; la clădirile de locuit colective, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp; în lăcașuri de cult și spații de cazare aferente, accesibile publicului sau destinate vieții monahale, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp, cu excepția caselor parohiale.
Un adăpost de protecţie civilă se dotează, în principiu, cu trei categorii de instalaţii, respectiv de ventilație pentru asigurarea aerului necesar supravieţuirii personalului adăpostit, instalația electrică – pentru iluminatul adăpostului şi forţa necesară ventilatoarelor și pompelor care sunt în interior. Ar fi obligatorie și o instalaţie sanitară, care să cuprindă alimentarea cu apă de la reţeaua oraşului şi canalizarea adăpostului, iar când rețeaua de canalizare este deasupra nivelului pardoselii adăpostului ar trebui să fie montate closete uscate în loc de toaletele clasice.