Rulouri de 70,8 milioane de lei, pentru punctele negre de pe drumurile naționale

Rulouri de 70,8 milioane de lei, pentru punctele negre de pe drumurile naționale

 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a montat, în cadrul unui proiect pilot derulat la finalul lui 2019, câteva sute de metri de astfel de parapete de protecție pe câteva drumuri naționale. Anul acesta, CNAIR a lansat procedura de achiziție destinată achiziției, transportului și montajului acestor parapete pe rulouri, despre care reprezentanții companiei spun că sunt mult mai sigure pentru participanții la traficul rutier decât cele fixe, existente în prezent pe drumurile naționale sau pe autostrăzile din România.

Prețul este însă pe măsură, pentru că valoarea celor 21.000 de metri liniari de parapete se ridică la circa 70,8 milioane de lei. Un calcul simplu arată că un metru de parapet costă apriximativ 3.370 de lei fără TVA.

CNAIR prezintă parapetele pe rulouri ca pe “un sistem de protecție inovativ conceput pentru a evita evenimentele rutiere soldate cu leziuni mortale, datorită capacității acestora de dispersare a energiilor în lungul parapetelui, cu ajutorul rolelor. Vehiculele care intră în contact cu acest sistem de protecție sunt redirecționate înapoi pe calea de rulare, fiind astfel evitată părăsirea suprafeței carosabile. Caracteristicile tehnice au permis sistemului de protecție să obțină rezultate pozitive deosebite în crash – teste de siguranță rutieră, performanțele superioare fiind datorate elementelor avansate de design și siguranță”.