Restaurarea Crucii Caraiman, aproape de final. Anul viitor, monumentul va fi deschis vizitatorilor

Restaurarea Crucii Caraiman, aproape de final. Anul viitor, monumentul va fi deschis vizitatorilor

Restaurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman se apropie de final. Anul viitor, lucrarea ar urma să fie recepționată, iar turiștii vor avea din nou ocazia să viziteze monumentul ridicat la începutul secolului trecut, la inițiativa Reginei Maria, pentru cinstirea soldaților români căzuți în Primul Război Mondial.

Echipa care a lucrat, în acești ani, la restaurarea monumentului a anunțat că proiectul se apropie de final, inclusiv spațiul muzeal aflându-se în curs de amenajare. Pentru că se lucrează la interior, și acesta se pare că va fi terminat până la închiderea lucrărilor din acest an. "Pentru ca la această altitudine, condițiile meteo sunt un factor determinant și având în vedere ca ne aflăm la sfârșitul lunii noiembrie, recepția lucrărilor va fi posibilă abia în primăvara anului viitor. Ulterior, monumentul va fi accesibil publicului larg", a fost anunțul făcut de echipa de proiect.

Practic, anul viitor vor fi încheiate complet lucrările de restaurare și reabilitare ale monumentului construit între anii 1926 și 1928, pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri.
Inaugurată la 14 septembrie 1928, Crucea Eroilor de pe Caraiman are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri.

Anul acesta, pe 14 septembrie, la 92 de ani de la inaugurarea monumentului, Crucea Eroilor a fost iluminată, strălucind temporar deasupra Văii Prahovei.