Procesul lui Andrei Volosevici, la al patrulea termen la Curtea Supremă

Procesul lui Andrei Volosevici, la al patrulea termen la Curtea Supremă

Ajuns la faza de apel, procesul fostului primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, trimis în fața magistraților de DNA Ploiești, în 2016, chiar înaintea alegerilor locale din acel an, va fi mâine la al patrulea termen de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La Curtea Supremă, Volosevici este judecat de Completul 6 al Secției Penale, respectiv de către trei judecătoare cunoscute pentru opiniile lor foarte dure: Rodica Cosma, Simona Cristina Neniță și Anca Mădălina Alexandrescu.

În câteva luni, respectiv chiar înainte de alegerile locale, Volosevici își va putea afla sentința finală în dosarul penal constituit de procurorii de la Ploiești, printre care s-a aflat și vestitul Mircea Negulescu “Portocală”. Cauză în care Volosevici, acum candidat al PNL la Primăria Ploiești, a fost acuzat de corupție pentru o finanțare a echipei Petrolul Ploiești, considerată ilegală de procurorii anticorupție.

La instanța de fond – Curtea de Apel Ploiești – Volosevici a fost achitat în acest dosar, dar a rămas nelămurită partea civilă, dat fiind că Primăria Ploiești este parte în acest proces pentru recuperarea prejudiciului.

În urmă cu patru ani, când au înaintat dosarul spre judecare pe masa magistraților, procurorii DNA Ploiești arătau în rechizitoriu:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților VOLOSEVICI ANDREI LIVIU, la data faptelor primar al municipiului Ploiești, în prezent senator, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul; trafic de influență (2 fapte), ALBU SIMONA, la data faptei șef al Serviciului Juridic în cadrul Direcției Juridice a Primăriei municipiului Ploiești, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul. În rechizitoriul întocmit s-a reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA. Proiectul consta în finanțarea și realizarea în comun a unor acțiuni, servicii și proiecte de interes public local și avea ca obiectiv principal funcționarea echipei de fotbal FC Petrolul.

În același scop, la data de 03 septembrie 2009, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și societatea comercială FC Petrolul SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale - în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat.

În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent obținerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploiești, a unui folos necuvenit de aceeași valoare, reprezentând:

- 17.842.137,70 lei - plăți efectuate exclusiv în baza contractului cu încălcarea dispozițiilor legale privind finanțele publice,

- 12.955.859,28 lei - chirie datorată de S.C. Petrolul S.A. pentru Stadionul Ilie Oană pus la dispoziție în baza contractului, cu încălcarea prevederilor legale privind administrația publică locală,

- 121.234,19 lei - contravaloare utilități datorate de societate și achitate din bugetul local,

- 1.658.205,90 lei - debite stabilite prin acte de control ale Curții de Conturi a României - Camera de Conturi Prahova ca fiind datorate de societate și care, în evidența contabilă a unității administrativ teritoriale apar ca achitate prin transferarea sumei respective între conturi ale bugetului local și nu prin plăți efectuate de societate.

Contractul de asociere anterior menționat a fost vizat pentru legalitate de inculpatele Mazâlu Maria Magdalena și Albu Simona.

În calitate de primar al municipiului Ploiești, în vara anului 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins unui om de afaceri (denunțător în cauză) suma de 80.000 lei pe care a primit-o în trei tranșe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale (la care candida pentru obținerea unui nou mandat). În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes, trebuia să câștige un contract pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploiești, finanțat de primărie. Ulterior, denunțătorul urma să obțină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

În același context și în aceeași calitate, în perioada martie - aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denunțător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj și producția de afișe electorale, în valoare totală de 21.150,12 euro, precum și suma de 20.000 lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil.

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpat în schimbul intervenției la funcționarii primăriei și la consilierii locali pentru promovarea și aprobarea unui proiect de hotărâre care să aibă ca obiect prelungirea contractului de asociere încheiat între Municipiul Ploiești și o societate comercială, vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparținând domeniului public de interes local al orașului. În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Volosevici Andrei Liviu”.