Rudele familiei Flintstone au trăit și în Prahova, într-o așezare din Epoca de piatră!

Rudele familiei Flintstone au trăit și în Prahova, într-o așezare din Epoca de piatră!

În comuna prahoveană Lapoș se găsește cea mai veche așezare umană descoperită până în prezent pe teritoriul actual al județului Prahova, în locul denumit Poiana Roman (sau Romanului), unde au fost găsite obiecte din Epoca de piatră - paleoliticul superior și mezolitic. Lapoșul ascunde vestigii de milenii, aici se află situl arheologic unde au fost descoperite obiecte din paleolitic, perioada în care oamenii își ciopleau unelte și arme din piatră. Din Lapoș și până la Valea Unghiului (care aparține comunei Jugureni, o localitate cu doar 600 de locuitori), arheologii au scos la lumina zilei, încă de la jumătatea secolului trecut și până în anii 2000, obiecte cioplite, în special din silex, care atestă existența unei comunități locale de oameni ai epocii de piatră, ”rude” ale vestitei familii Flintstone!

O descriere amănunțită, cu schițe ale obiectelor descoperite pe șantierul arheologic deschis în vara anului 1959, apare într-un material scris de Mogoşanu Florea - Şantierul de la Lapoş (r. Mizil, reg. Ploeşti) / Le chantier de Lapoş/ Materiale şi cercetări arheologice, N°8 1962. pp. 145-151. De la așchii retușate, la topoare primitive, mii de astfel de obiecte cioplite au fost descoperite în anii care au trecut de la prima săpătură arheologică, demarată în urma informațiilor primite de la pedologul Mircea Spirescu.

Mai târziu, în Cronica Cercetărilor Arheologice din anul 1994, specialiștii vin cu noi descoperiri din ”marea aşezare-atelier de terasă databilă în paleoliticul superior târziu şi mezolitic”, în perioada reluării cercetării arheologice la fața locului fiind recuperate peste 2.300 de piese litice din opal, silex, gresie și cuarțit.


Tipărire