Cum procedăm dacă ne întâlnim cu ursul pe traseele montane?

Cum procedăm dacă ne întâlnim cu ursul pe traseele montane?
 
Tragedia care a avut loc recent pe un traseu montan foarte cunoscut din Munții Bucegi a pus problema reacțiilor pe care este necesar să le avem în cazul întâlnirii cu un urs pe munte. În primul rând, nu trebuie să mergem singuri pe munte, ci, dacă este posibil, cel puțin cu doi parteneri de drumeție, astfel încât pe drum să facem zgomot, să vorbim, să cântăm. De asemenea, important este să avem agățat de rucsac un clopoțel împotriva urșilor, care să facă zgomot în timpul mersului, iar în bagaj mai este de folos un spray cu piper de capacitate mare, special pentru urși, care poate deveni util în cazul apropierii animalului la mai puțin de 10 metri. De folos ar putea fi și un fluier, pe care să-l avem la îndemână și să-l folosim în cazul întâlnirii pe potecă cu ursul. 
O altă problemă ar putea deveni ursoaica cu pui. În niciun caz nu trebuie să ne poziționăm între mamă și puii ei, pentru că ursoaica ar putea crede astfel că vrem să-i luăm puii. Cel mai bine însă ar fi să evităm traseele despre care se știe că sunt frecventate de ursoaice și puii lor.
Mâncarea pe care o avem la noi poate deveni o atracție pentru urși, care au mirosul extrem de fin, de aceea ar fi de preferat să nu deținem niciun fel de hrană asupra noastră sau, dacă o avem la noi, să fie foarte bine închisă în recipiente ermetice.
 
 
Trebuie însă, înainte de toate, să încercăm să evităm cât mai mult zonele în care știm că sunt urși și, mai mult decât atât, să ne informăm înainte de a pleca pe un traseu pe care nu îl cunoaștem. (sursa foto: pixabay.com)
 

Tipărire