Biserica Domnească din Bușteni, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, ridicată în amintirea unicului copil al Regelui Carol I, principesa Maria, răpusă de boală la numai patru ani

Biserica Domnească din Bușteni, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, ridicată în amintirea unicului copil al Regelui Carol I, principesa Maria, răpusă de boală la numai patru ani

Biserica Domnească din centrul orașului Bușteni, construită cu piatră de carieră din Masivul Caraiman, își sărbătorește hramul de Nașterea Maicii Domnului, în ziua de 8 septembrie. Este una dintre bisericile de pe Valea Prahovei strâns legate de Familia Regală, deoarece lăcașul de cult a fost ridicat în amintirea singurului copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta – micuța Maria, răpusă în timpul unei epidemii de scarlatină, la vârsta de numai patru ani, în primăvara lui 1874. Sfințită de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, în data de 8 septembrie 1889, Biserica Domnească din Bușteni este una dintre bijuteriile arhitecturale religioase din zona Văii Prahovei. În curtea bisericii, în stânga intrării, se găsește și o bancă din piatră datând din anul 1905, construită tot prin grija Regelui Carol I.

  • Viața principesei Maria, curmată de boală, la numai patru ani

În anul 2020, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea principesei Maria, decedată prematur la numai patru ani, pe pagina oficială de Facebook a Familiei Regale apărea un mesaj emoționant despre micuța principesă: ”În ziua de 27 august/8 septembrie 1870, s-a născut la Bucureşti Principesa Maria, unicul copil al Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta. A fost botezată în ritul ortodox de către Mitropolitul Calinic Miclescu. În 1872, Regina Elisabeta îi scrie lui Carol: „Acest copil fermecător este toată bucuria mea“. Tot ea îi scrie mamei sale: „Când [Principesa Maria – n.n.] sărută pe cineva, spune imediat: «Vreau ca toată lumea să fie fericită.» […] De îndată ce apelezi la sufletul ei bun, orice mâhnire dispare. Este un copil atât de înţelept şi răbdător!”. În 1873, Maria, alintată Itty (de la englezescul little), călătoreşte împreună cu părinţii săi în Germania, unde le este prezentată rudelor princiare, care îndrăgesc imediat copilul precoce şi drăgălaş. Principesei îi este însă mereu dor de casă, voind să se întoarcă la Bucureşti.
Viaţa micuţei principese avea să fie curmată prematur, în ziua de 28 martie/9 aprilie 1874, în timpul unei epidemii de scarlatină. Principesa Maria a fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, cu funeralii regale. Au fost primele funeralii ale dinastiei naționale.
Pe crucea de pe mormânt a fost înscris un pasaj din Evanghelia după Luca: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme!”
Regina Elisabeta nu avea să mai devină mamă, iar rana pierderii unicului copil nu s-a cicatrizat niciodată. Mai târziu, regina a spus: „Copilul meu este singurul meu poem frumos.“
După moartea fetiţei sale, Regele Carol a scris în jurnalul său: „Religiunea copilului nostru şi limba pe care a vorbit-o au primit pentru noi o nouă sfinţire, căci fiecare cuvânt românesc ne va aminti, de acum înainte, drăgălaşul sunet al dulcelui glas pe care n-o să-l mai auzim niciodată pe lumea aceasta”.


Tipărire