Cine mai are tupeu să se ”înțepe”? Branșamentele ilegale la rețeaua de apă din Filipeștii de Târg vor fi depistate cu georadarul!

Cine mai are tupeu să se ”înțepe”? Branșamentele ilegale la rețeaua de apă din Filipeștii de Târg vor fi depistate cu georadarul!

Angajații operatorului rețelei de apă dintr-o localitate prahoveană au muncă grea de făcut pentru depistarea celor care ”se înțeapă” ilegal și consumă cel mai prețios lichid pe timp de vară, evident, fără să plătească!
Valentin Marinică este, din anul 2021, directorul general al SC APA Filipeștii de Târg SRL, societate aflată în subordinea Consiliului Local Filipeștii de Târg, și, vreme de doi ani, a avut de-a face cu zeci de branșări ilegale la rețeaua publică de apă. Cu mulți dintre hoții de apă a ajuns la stadiul de dosare penale, de la alții a recuperat prejudiciul fără a mai fi nevoie să se ajungă la Poliție și, ulterior, în fața judecătorilor.
Au fost găsite branșamente duble, triple, recordul fiind înregistrat atunci când s-au găsit nu mai puțin de șapte branșamente la trei case! În afara celor care recurg la acest mod de a se branșa ilegal, unii apelează și la alte metode: de blocare a apometrelor vechi cu ajutorul sârmelor sau de influențare a înregistrării consumului, prin amplasarea de magneți.
Dacă, până acum, controalele din teren au scos mai greu la iveală branșamentele făcute cu ocolirea apometrelor, cei care au de gând să o mai facă vor fi mult mai ușor depistați, cu ajutorul aparaturii de ultimă generație, achiziționate de Primăria Filipeștii de Târg, printr-un proiect finanțat de Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” și printr-o achiziție făcută de operatorul de apă.
”Vom folosi, în scurt timp, aparatură specială pentru depistarea celor care se branșează ilegal la rețeaua de apă. Astfel, cu ajutorul unui georadar vom scana solul pentru a găsi eventualele branșamente ilegale, iar cu o cameră pentru inspecție video vom putea să vizualizăm foarte simplu dacă există modificări la rețea prin care să poată fi distorsionat consumul înregistrat în apometre. Nu trebuie să sufere întreaga comunitate din cauza celor care se branșează ilegal, consumă extrem de mult fără să plătească și se ajunge, așa cum s-a întâmplat în anul 2020, la adevărate revolte din această cauză”, afirmă directorul general al APA Filipeștii de Târg, Valentin Marinică.
Numai în prima jumătate a acestui an, au fost depistate zeci de furturi de apă din rețeaua publică pe raza comunei Filipeștii de Târg, localitate în care metrul cub de apă potabilă costă 4,34 de lei fără TVA, unul dintre cele mai scăzute din județul Prahova.

 


Tipărire