Secetă/ Lipsa precipitațiilor a redus chiar și la jumătate debitele râurilor din Prahova! Situația comparativă iulie 2023/ iulie 2024

Secetă/ Lipsa precipitațiilor a redus chiar și la jumătate debitele râurilor din Prahova! Situația comparativă iulie 2023/ iulie 2024

Debitele medii ale cursurilor de apă care străbat teritoriul județului Prahova au scăzut semnificativ în luna iulie 2024, comparativ cu situația existentă în luna iulie a anului trecut. Astfel, lipsa precipitațiilor și-a pus amprenta și asupra râurilor, cel puțin până la data de 23 iulie 2024, data de referință la care s-au raportat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, la solicitarea noastră privind coeficientul de umplere a lacurilor de acumulare de la Paltinu și Măneciu, cât și debitele apelor curgătoare din Prahova.

Astfel, potrivit informațiilor furnizate de Irina Mircea, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița, debitul mediu al lunii iulie 2024 al apelor curgătoare din Prahova a fost scăzut atât față de debitul mediu lunar multianual, cât și față de debitul mediu al lunii iulie 2023, conform măsurătorilor făcute la 15 stații hidrometrice de pe cursurile de apă. Astfel, Cricovul Dulce a avut un debit mediu al lunii iulie 2024 (calculat de la 1 la 23 iulie) de numai 0.003 mc/s(!) față de un debit mediu de 1.59 mc/s în iulie 2023 și un debit mediu multianual pe luna iulie de 2.17 mc/s. Debitul râului  Prahova a scăzut (la stația hidrometrică de la Halta Prahova) mai mult de jumătate în această lună (3.54 mc/s), comparativ cu luna iulie 2023, când se înregistra un debit mediu lunar de 11.8, dar și față de debitul mediu multianual pentru iulie, de 16.0 mc/s! Și debitele râului Teleajen au fost în scădere, astfel că debitul mediu pe luna iulie 2024 a fost, la stația hidrometrică Moara Domnească, de exemplu, de numai 7.18 mc/s, la jumătate față de debitul mediu înregistrat la aceeași stație în iulie 2023 - de 15.6mc/s.

Tot la 23 iulie 2024, dacă la Paltinu, coeficientul de umplere era de 76,20%, în acumularea de la Măneciu, situația era mult mai gravă - coeficientul de umplere se situa la doar 43,01%!

Pe de altă parte, în Prahova sunt două localități în care sursele de apă sunt secate, fiind nevoie ca locuitorii să fie aprovizionați de către Hidro Prahova și de ISU Prahova. Este vorba despre Provița de Jos și Provița de Sus, localități care nu dispun de sisteme de apă și unde oamenii și animalele suferă din cauza lipsei unei rețele de alimentare centralizată, chiar dacă și în localitățile racordate, apa curge la robinete după un program stabilit de operatorul sistemului. (Sursa foto: Facebook/Gheorghe Păuna)


Tipărire