Primăria Sinaia reacționează la atacurile fostului șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, privind tragedia din Bucegi

Primăria Sinaia reacționează la atacurile fostului șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, privind tragedia din Bucegi

Primăria Sinaia reacționează la atacurile fostului șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, privind tragedia care s-a produs în Munții Bucegi. Potrivit reprezentanților Primăriei Sinaia, ”Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, atacă în necunoștință de cauză Primăria și pe Primarul orașului Sinaia,  propagând în mass media informații false. Susnumitul este într-o mare necunoștință de cauză, sau mai grav, rău intenționat și face afirmații extrem de tulburătoare în presă, plasând tragicul accident cu ursul din Munții Bucegi  pe raza orașului Sinaia. El a afirmat în prima fază: cităm sursa DIGI 24 că “Tragedia cu ursul putea fi evitată ușor [..] În acest caz Primăria, prin primarul din Sinaia, putea acționa în baza OUG 81/2021 rapid [..] După multe reproșuri venite din partea cititorilor corect informati, postarea de pe pagina fostului șef al Gărzii de Mediu a fost corectată și a fost adăugat un PS în care s-a specificat că:” P.S. unii îmi reproșează că vina este a Primăriei Bușteni. În parte da, dar zona de hrană a urșilor este în Sinaia, în mare măsură” (sic)”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Sinaia. 

Reprezentanții instituției mai precizează și măsurile pe care le-a întreprins autoritatea locală în ultimii ani: Primăria Sinaia are cele mai multe Rapoarte de intervenție la urs de pe Valea Prahovei; La Sinaia au fost montate primele containere speciale anti urs încă din 2019; Primăria Sinaia a fost cea care a inițiat o serie de memorii și petiții către Ministerul Mediului pentru schimbarea legislației; De la începutul anului am fost făcute deja 2 relocări, iar în ultimi 2 ani, în total 6 urşi au fost mutați; Primăria Sinaia a redactat și tipărit anual peste 2000 de pliante din fonduri proprii cu reguli și măsuri de aplicat în scopul prevenirii unor astfel de incidente. Aceste informări către populație au fost făcute inclusiv prin intermediul paginii noastre oficiale de FB cât și prin difuzarea de flyere direct turiștilor care au intrat la Centrul de Informare și Promovare Turistică Sinaia.

* Ce spunea fostul șef al Gărzii de Mediu în prima postare, nemodificată

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, a confundat voit sau nu locația evenimentului tragic produs pe un traseu din Bucegi: ”Tragedia din Sinaia putea fi evitata usor! Scurta radiografie a unui esec repetabil, cazul 🐻 din Sinaia. 
1. Aparitia ursului pe traseul montan nu a fost accidentala. Ursul a fost semnalat si de alti turisti. In acest caz primaria, prin primarul din Sinaia, putea actiona in baza OUG 81/2021 rapid, va dau mai jos textul OUG si putea cere gestionarului fondului de vanatoare sa extraga ursul problema. Primaria si serviciul de urgente 112 trebuia sa anunte imediat Asociatia Cinegetica Sinaia cea care administreaza fondul de vanatoare nr. 26, de incident si sa limiteze accesul turistilor pana la rezolvarea problemei.
2. Primaria Sinaia trebuia sa asigure tomberoanele speciale pentru ca ursii sa nu mai manance zilnic din resturile de mancare aruncate. Primaria nu a facut nimic. Aceeasi primarie trebuia sa faciliteze instalarea gardurilor electrice la limita cu padurea acolo unde exista un grad mare de risc. Am experimentat pe pielea mea un moment de emotie cand un pui de urs care manca la un tomberon aflat pe soseaua principala din Sinaia s-a speriat si a sarit in fata masinii.
3. Asociatia Cinegetica Sinaia nu a propus ministerului niciun exemplar de preventie pentru urs cu toate ca ursii mici si ursoaicele mancau in fiecare zi din tomberon si circulau noaptea pe traseele turistice pentru a se intoarce in padure. Si cand spun noaptea ma refer la intervalul 21.00-02.00. Dovada se gaseste in anexa pentru ordinul privind derogarile pentru cota de preventie la specia urs pusa pe site-ul Ministerul Mediului - România in link-ul de mai jos.
4. Asociatia a facut astfel dovada unei gestionari defectuoase care are ca urmare incidentul din Sinaia. Intrebat de catre reporterul ProTV daca si-a indeplinit atributiile de gestionar, reprezentantul asociatiei a zic ca da. Modul in care si-a indeplinit atributiile, in mod normal, trebuie sa fie cercetat de catre procurorii din Prahova.
5. Angajatii Garzii Forestiere Prahova nu si-au facut treaba privind analiza activitatii Asociatiei Cinegetice Sinaia si din experienta, e treaba Corpului de Control al Ministrului Mediului sa verifice si a procurorilor, pentru ca am suspiciuni rezonabile privind interventia factorului politic in protejarea intereselor private in detrimentul sigurantei publice.
6. Ministerul Mediului, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne trebuiau sa lucraze in comun si sa aiba campanii de comunicare locale pentru preventia incidentelor om-urs”.
 

Tipărire