Băutura și gelozia, principalele cauze ale violenței domestice. Prahova, județul cu cele mai multe femei ”agresoare”

Băutura și gelozia, principalele cauze ale violenței domestice. Prahova, județul cu cele mai multe femei ”agresoare”

Violența domestică, de orice natură - fizică sau verbală - în locuințe sau în afara acestora, a fost dintotdeauna o problemă cu care s-au confruntat polițiștii prahoveni. Dată fiind schimbarea legislației, care le dă posibilitatea oamenilor legii și magistraților să emită ordine de protecție în favoarea victimelor și să ia măsuri împotriva agresorilor, numărul infracțiunilor asimilate violenței domestice fluctuează de la an la an. Astfel, în primele 10 luni ale acestui an, s-au înregistrat în Prahova 845 de infracțiuni comise în contextul violenței domestice, cu 113 fapte mai puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din datele furnizate în cadrul unei conferințe de presă de către cms. șef Ginel Preda, inspector șef adjunct împuternicit la conducerea IPJ Prahova, cei mai mulți dintre cei 874 de autori identificați sunt bărbați (746), dar au fost și destul de multe cazuri cazuri în care femeile au devenit agresoare (în 125 de situații înregistrate) și trei minori!

De altfel, se pare că, la nivel național, potrivit declarațiilor cms. șef Preda, județul Prahova numără cele mai multe femei agresoare în contextul violenței domestice, principalele cauze care conduc la agresivitate în rândul membrilor aceleiași familii sunt consumul de alcool și... gelozia, deseori combinate, conducând la săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv la omor sau tentativă de omor.

”Referitor la calitatea victimei în raport cu agresorul, s-a constatat că în 267 de cazuri, aceasta a fost de actual sau fost soț/soție, în 178 de cazuri, cei implicați aveau calitatea de actuali sau foști parteneri, în 91 de cazuri, victimele au fost părinți sau tutori legali ai agresorului, în 259 dintre situații, fiu/fiică iar în 122 de cazuri victima și agresorul se aflau în alte relații de familie. În perioada ianuarie-octombrie 2023, polițiștii prahoveni au intervenit la 5.473 de semnalări privind violența domestică, dintre care 42,44% în mediul urban și 57,55%, în mediul rural. În 89% dintre cazuri, intervenția polițiștilor a fost realizată ca urmare a sesizărilor formulate prin SNUAU 112. În ceea ce privește ordinele de protecție provizorii emise de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, în perioada analizată, au fost emise 135, cu 20 mai multe decât perioada similară a anului trecut. 74 dintre acestea au fost transformate de către instanța de judecată în ordine de protecție”, informează IPJ Prahova.


Tipărire