Arhitectura interbelică și-a lăsat amprenta asupra multor orașe din România, modernismul fiind stilul abordat între cele două Războaie Mondiale în cadrul proiectelor imobiliare. La Câmpina se derulează, în prezent, un proiect-pilot de cartografiere a patrimoniului modernist ”ascuns”, care îmbină cultura și cercetarea în domeniul arhitecturii. În cadrul acestui proiect-pilot, sâmbătă, 11 noiembrie, la Câmpina a avut loc un tur ghidat cu tema „Patrimoniul modernist ascuns în Câmpina”, participanții având posibilitatea să se întoarcă în timp cu aproape un secol, pe străzile celui de-al doilea municipiu al Prahovei recunoscute pentru patrimoniul interbelic modernist.
Practic, potrivit organizatorilor, evenimentul a lansat oficial proiectul de cercetare „Cartografierea patrimoniului modernist ascuns - studiu de caz: Câmpina. Proiect Pilot”, coordonat de arh. Andreea Boldojar. Turul ghidat care a avut loc la Câmpina s-a realizat cu sprijinul Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România, susținut de Ordinul Arhitecților din România, partenerii locali fiind Filiala Prahova a Ordinului Arhitecților din România, Primăria Municipiului Câmpina, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Câmpina.
”Proiectul-pilot Cartografierea Patrimoniului modernist ascuns – Câmpina urmărește dezvăluirea fondului construit modernist local pentru acea arhitectură ce nu are șansa să fie descoperită, dar are ocazia de a fi pusă în context cu opere ale unor arhitecți recunoscuți care au proiecte locale de valoare arhitecturală – așa cum se întâmplă în Câmpina prin prezența lui Richard Bordenache, Ion Boceanu și Horia Creangă. Repertoriul acestui atlas poate fi interpretat ca o monografie a patrimoniului modernist local, citit în context și în paralel cu modelele de arhitectură locală/națională”, arată reprezentanții filialei Prahova a Ordinului Arhitecților din România. (Sursa foto: https://www.facebook.com/OARPrahova )