Prahoveanul Răzvan Ochea, un sportiv complet/ De la fotbalist - la vicecampion național la culturism!

Prahoveanul Răzvan Ochea, un sportiv complet/ De la fotbalist - la vicecampion național la culturism!

Răzvan Ochea (24 de ani), din comuna prahoveană Ștefești, nu se gândea, în urmă cu cinci ani, că va ajunge vicecampion național la culturism! Dar a reușit, după ani de pregătire constantă, cu sprijinul colegilor săi de la Titan Academy, din Ploiești. Și, în mod special, a renumitului chirurg ploieștean Dan Oprea, care l-a sprijinit în pregătirea participării la competiția națională din luna septembrie 2021.
În septembrie, la Sibiu, a avut loc cel mai mare concurs de Culturism si Fitness din România - Campionatul Național pentru cadeți, juniori, seniori și masters - unde au participat peste 800 de sportivi din toată țara. Printre aceștia s-a aflat și Răzvan Ochea, multiplu medaliat național și internațional la culturism și fitness, ca reprezentant al Ploieștiului și al Titan Academy. De la Sibiu s-a întors acasă, în Prahova, cu titlul de vicecampion al României, după ce a intrat în rândul competitorilor de la categoria grea, 90 kg culturism seniori.
Succesul este cu atât mai impresionant cu cât Răzvan a intrat pe scenă cu greutatea de 74 kg și s-a aflat la prima sa participare în rândul "seniorilor", la categoria de vârstă 24-40 ani.

* Cum a pregătit intrarea în competiția de la Sibiu

Răzvan Ochea povestește cum și-a pregătit participarea la competiția de la Sibiu, desfășurată între 9 și 11 septembrie: "Drumul nu a fost ușor, luna august, ultima lună premergătoare competiției și cea mai grea de altfel, a fost o lună de foc, având în vedere că am întâmpinat unele dificultăți, dar peste care am reușit să trec cu bine. La data de 9 august am început pregătirea pentru competiție având greutatea de 94 kg. În urma antrenamentelor intense și a unei diete drastice, am ajuns ca, în data de 11 septembrie, să urc pe scenă cu greutatea de 74 kg.
În ultimele două zile înainte de cântarul oficial, am stat fără să beau apă și să mănânc, iar odihna pentru acele 48 de ore a fost de maximum 6 ore de somn!
Timp de o lună am fost nevoit să fac zilnic naveta Ștefești-Ploiești, pentru a putea fi prezent la sală atât pentru clienții mei, cât și pentru a-mi face cele 3 antrenamente de care aveam nevoie pentru a ajunge în forma maximă pentru marea competiție. Însă toate acestea nu m-au făcut să renunț și să mă dau bătut. Rutina mea zilnică în ultima lună dinaintea concursului a fost una foarte strictă: mă trezeam la ora 04:00, la ora 05:00 ajungeam în Ploiești. Urma o oră de cardio pe bandă până la ora 06:00, după care începeam orele cu clienții conform programului. Următorul antrenament, cel de forță avea loc la ora 14:00, apoi din nou lucrul cu clienții la Personal Training. La final de zi, după închiderea sălii, rămâneam la încă o oră de cardio pe bandă. La toate acestea se adaugă și cele 7 mese pe care trebuia să le am pe parcursul întregii zile, conform programului nutrițional.
Toate acestea, puse cap la cap și fără ajutorul unui antrenor specializat sau a unei echipe de colaboratori, am reușit să realizez un rezultat important la prima competiție de seniori la care am participat.

* În ciuda unor probleme de sănătate, a ajuns să facă sport de performanță!

Originar din comuna Ștefești, Răzvan Ochea este absolvent al Facultății de Contabilitate și Informatică de gestiune din cadrul Universității de Petrol și Gaze Ploiești, iar primul său contact cu sportul a fost fotbalul. "De la vârsta de 6 ani, pasiunea mea de pe atunci fiind fotbalul, am fost legitimat la un club de fotbal până la vârsta de 19 ani, când în viața mea au apărut fitness-ul și culturismul. La vârsta de 14 ani, în urma unor controale și probleme de sănătate, doctorul specialist mi-a cerut să renunț la fotbal și la sport, din cauza unor afecțiuni la inimă. Mi s-a interzis să mai fac sport, pentru a nu îmi pune în pericol starea de sănătate, însă astăzi am ajuns să fac sport de performanță", spune Răzvan, care nu a renunțat la visul său, în ciuda problemelor de sănătate depistate în copilărie.

* Culturismul l-a disciplinat

Ștefeșteanul Răzvan Ochea recunoaște că acest sport l-a transformat într-o persoană foarte disciplinată, perseverentă, chiar dacă este nevoit să facă numeroase sacrificii: "Din punctul meu de vedere este un sport greu și foarte complex din multe aspecte. Trebuie să te autodisciplinezi total. În afară de odihnă, nutriție specializată și antrenamente, nu prea mai poți face altceva. M-a atras acest sport fiindcă aveam nevoie activitate fizică și de o nouă provocare în viața mea. Îmi doream să fac performanță în sport, pentru a avea o motivație în plus. M-am apucat de culturism în toamna anului 2016, mai precis pe 5 octombrie, la îndemnul unui coleg de facultate și nu regret nici o secundă că am decis să fac acest lucru".
Competiția de la Sibiu, din luna septembrie, nu a fost însă prima provocare din acest an, pentru că în luna iunie a reușit să-și demonstreze valoarea pe plan internațional, cu finală la Campionatul Balcanic.
O performanță extraordinară, într-o perioadă în care pandemia a tulburat activitatea în toate sectoarele, mai ales în sport.