Istoria se repetă! Haos în dosarul Petrotel-LukOil, instrumentat de procurorul Mircea Negulescu "Portocală"!

Istoria se repetă! Haos în dosarul Petrotel-LukOil, instrumentat de procurorul Mircea Negulescu "Portocală"!

Istoria se repetă în dosarul penal care a fost instrumentat și de fostul procuror Mircea Negulescu "Portocală" împotriva unor membri ai conducerii rafinăriei Petrotel-LukOil. Ajuns pe masa judecătorilor într-o primă fază în anul 2015, cu mare tam-tam la vremea trimiterii în judecată, dosarul a trecut prin etape ieșite din comun pentru instanțele din România. Astăzi, 25 noiembrie 2021, s-a mai terminat o fază a procesului ce pare fără sfârșit.
Magistrații Curții de Apel Ploiești au repetat decizia de trimitere pentru rejudecare la instanța de fond a dosarului în care sunt inculpaţi Bogdanov Andrey Iurevici, Raţă Andrei, Duţu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Dănulescu Dan, S.C Petrotel Lukoil S.A. şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda: "Trimitere cu rejudecare
Solutia pe scurt: În baza art.421 pct.2 lit.b) Cod procedură penală admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova împotriva sentinţei penale nr. 323 din data de 9 decembrie 2020 pronunţată de Tribunalul Prahova privind pe inculpaţii Bogdanov Andrey Iurevici, Raţă Andrei, Duţu Dorel, Vointsev Alexey, Kuzina Olga, Dănulescu Dan, S.C Petrotel Lukoil S.A. şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pe care o desfiinţează şi trimite cauza spre rejudecare la prima instanţă. În baza art. 273 alin.4 Cod pr penală dispune achitarea retributiei traducătorului de limba rusă pentru 3 ore de traducere instantanee. Conform art.275 alin.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată la data de 25 noiembrie 2021 prin comunicarea deciziei procurorului şi părtilor prin intermediul grefei instanţei".
În decembrie 2020, Tribunalul Prahova a hotărât, pentru a doua oară, achitarea celor şase inculpați trimiși în judecată în dosarul care viza infracțiuni privind legea de funcţionare a societăţilor comerciale, precum şi a SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi a Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda.
Încă de la trimiterea în judecată, dosarul a suferit mai multe modificări, după ce magistrații au constatat nereguli în rechizitoriu, returnându-l pentru refacerea actului de sesizare a instanței.
În august 2015, când a ajuns dosarul la instanța de fond, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti arătau în rechizitoriu: "În perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (țiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.
În aceeaşi perioadă, inculpaţii cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat".