Sanitas: “Guvernul României este vinovat de adâncirea crizei sanitare!”

Sanitas: “Guvernul României este vinovat de adâncirea crizei sanitare!”
Reprezentanții Federației Sanitas acuză Guvernul României că încalcă drepturile angajaților din Sănătate și din Asistență Socială, dar și de escaladarea crizei pandemice. Astăzi, 4 octombrie, membrii Sanitas din întreaga țară au depus memorii la Guvern. Într-un comunicat al Sanitas, se arată că “Guvernul României este vinovat de adâncirea crizei sanitare și de încălcarea drepturilor constituționale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială. (...) Consiliul Național al Federației Sanitas din România a decis declanșarea unor forme de protest împotriva guvernului, care se dovedește incapabil să gestioneze criza generalizată a societății noastre și care știe să ofere doar promisiuni fără acoperire”.
Revendicările Federației Sanitas, conform aceleiași surse sunt următoarele:
1. Asigurarea sumelor necesare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă în unitățile sanitare și cele de asistență socială pentru trimestrul IV. În lipsa unei strategii de investiții urgente în infrastructura spitalicească, Guvernul pune în pericol deopotrivă viaţa pacienţilor şi a lucrătorilor din cele două sisteme.
2. Eliminarea inechităţilor salariale generate de îngheţarea salariilor pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA şi administrativ
3. Reconsiderarea importanţei muncii tuturor lucrătorilor din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială, a întregului personal medico-sanitar, auxiliar şi de îngrijire prin plata corectă a tuturor sporurilor, calcularea acestora la nivelul salariului aflat în plată/actualizat şi nu la nivelul anului 2018.
4. Respectarea drepturilor constituţionale ale salariaţilor şi oprirea oricăror abuzuri ce ar putea veni din partea Guvernului ori ale altor instituţii ale statului.
5. Munca decentă presupune mai mult decât posibilitatea de exercitare neîngrădită a unei profesii. Respingem cu fermitate proiectul Legii privind suportarea din veniturile angajaţilor a costurilor testărilor efectuate personalului din sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială.
În săptămâna Muncii Decente, Federația Sanitas reacționează împotriva unui guvern care, prin măsurile anunțate, nu face decât să limiteze drepturile constituționale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială, să încalce drepturile legale în domeniul relațiilor de muncă și să adâncească haosul politic și administrativ pe care l-a generat de mai bine de un an, arată CONSILIUL NAŢIONAL al Federaţiei SANITAS.