"Găselnița" Ministerului Mediului: garduri electrice împotriva urșilor !  

"Găselnița" Ministerului Mediului: garduri electrice împotriva urșilor !  

 

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor crede că a descoperit soluția împotriva urșilor care ajung tot mai des în zonele locuite – gardurile electrice. Rămâne de văzut cum vor fi amplasate acestea în zonele montane sau de deal, acolo unde spațiile sunt atât de mari încât este practic imposibilă montarea unor asemenea garduri pe distanțe foarte mari.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un program denumit pompos „Conservarea biodiversității prin coexistența dintre om și carnivore mari”, prin care ar urma să fie finanțate kituri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor. Acestea ar urma să împiedice apariția de incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun și lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele. „Vom acoperi în proporție de 100% costurile acestor sisteme pentru protecția populației din județele țării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Potrivit reprezentanților ministerului, populația poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor sau obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populației din județele: Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor,

Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Gorj,

Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea.