Se lăudau că vor rezolva imediat problemele în zona alunecării masive de teren de la Azuga. Acum țin o altă licitație, pentru lucrări suplimentare!

Se lăudau că vor rezolva imediat problemele în zona alunecării masive de teren de la Azuga. Acum țin o altă licitație, pentru lucrări suplimentare!

La aproape un an și jumătate de la producerea celei mai mari alunecări de teren din județul Prahova înregistrată în ultimii ani, Compania Națională de Investiții nu a reușit să finalizeze lucrările de protecție și regularizare a malurilor pârâului Azuga, grav afectate după ce o parte din muntele Sorica a luat-o la vale, în luna aprilie 2020.
Zilele acestea, Compania Națională de Investiții derulează o altă licitație pentru noi lucrări de protecție și regularizare a malurilor pârâului Azuga, în zona Umbroasa, aflată la baza muntelui Sorica, din Azuga.
Conform documentației de atribuire, publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, "pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții menționat, este necesară realizarea tuturor umpluturilor din spatele zidului de sprijin, realizarea drumului de acces în lungime de 156 de metri și lățime de 5.5m ce se va realiza dintr-un strat de piatră spartă, în grosime de 20 cm. De asemenea trebuie realizat drenul amplasat pe terenul aflat pe partea dreapta a pârâului în dreptul poziției km 0+060 – 0+165. Umplutura din dren va fi protejată împotriva colmatării cu geotextil. Apele vor fi dirijate pe țeava de PVC cu diametrul de 315 mm. Aceste lucrări sunt menționate și în procesul verbal de control nr.204563/04.06.2021 întocmit de către Inspectoratul Județean în Construcții Prahova". Cu alte cuvinte, lucrarea pentru care au încheiat în iunie 2020 un contract de 11 milioane de lei nu a fost de ajuns și vor mai parafa un nou contract, pentru finalizarea acelei protecții la malurile pârâului Azuga. Un nou contract a cărui valoare estimată, fără TVA, este de 656.992,04 lei.
Pe 12 iunie 2020, reprezentanții CNI și ai Ministerului Dezvoltării anunțau că a fost semnat contractul de execuție și asistență tehnică pentru realizarea de ”Lucrări de protecție și regularizare a malurilor pârâului Azuga în zona de surpare și alunecare masivă a versantului stâng Sorica, adiacent zonei locuite Umbroasa, oraș Azuga, județul Prahova” în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, implementat de Compania Națională de Investiții, instituție sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
Atunci se lăudau reprezentanții celor două instituții că, "la doar 2 luni de la vizita reprezentanților CNI la locul producerii alunecării de teren care a condus la evacuarea a 125 de persoane, au fost finalizate procedurile de achiziție pentru demararea lucrărilor de regularizare a albiei râului" (n.n. - Azuga este pârâu).
Locuitorii din Azuga, prahovenii și întreaga țară au asistat îngroziți, în seara de 10 aprilie 2020, în plină stare de urgență, cum versantul Sorica, împădurit, amplasat pe malul stâng al pârâului Azuga, a fost afectat de o alunecare masivă de teren, extinsă pe aproximativ 10 hectare. Pământul alunecat la vale a blocat cursul pârâului, formând un adevărat lac de acumulare cu pagube însemnate. Zeci de case au fost inundate atunci, tot atâtea anexe gospodărești și și 125 de persoane au fost sinistrate. (Sursa foto: arhivă, ISU Prahova)