Radu Oprea, vicepreședinte PSD Prahova: “Pentru cei cărora nu le pasă de pensia lor, le spun un secret, chiar și ei vor îmbătrâni!”

Radu Oprea, vicepreședinte PSD Prahova: “Pentru cei cărora nu le pasă de pensia lor, le spun un secret, chiar și ei vor îmbătrâni!”
Propunerea de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale, venită din partea lui Florin Cîțu după ce nu a mai plecat din funcția de premier și reluată acum de parlamentarii liberali, a stârnit un val de reacții atât din partea sindicatelor, cât și a politicienilor din alte partide. Radu Oprea, vicepreședinte al PSD Prahova, a explicat de ce s-a stârnit o “tevatură mare cu propunerea de reducere a CAS cu 5 pp”: “Sindicatele au explodat susținând că este un măr otrăvit, că ceea ce pare bine acum, adică mai mulți bani în buzunare pentru cei care lucrează cu carte de muncă, înseamnă de fapt mai puțini bani pe viitor, la pensie. Chiar și patronatele împărtășesc aceeași opinie, că odată cu creșterea contribuției la pilonul 2 oricum rămân mai puțini bani la pilonul 1, iar cu scăderea CAS cu 5 pp acest deficit s-ar accentua.
Toată lumea este de acord că o astfel de măsură reduce valoarea fondurilor colectate la bugetul asigurărilor sociale, adică pentru plata pensiilor”, afirmă vicepreședintele PSD Prahova, Radu Oprea. Acesta amintește și de declarațiile Ralucăi Turcan, fost ministru al Muncii în Guvernul Cîțu, privind legătura dintre contributivitatea la sistemul de pensii și valoarea pensiei: “Îmi aduc aminte de zicerile dnei Turcan care susținea că "reforma" pensiilor în viziunea ei trebuie să se bazeze doar pe contributivitate. Păi dacă sunt bani mai puțini la fondul de pensii, înseamnă pensii mai mici. Silogismul perfect. Petru mine, un om fără pretenția de a fi economist, rămâne o întrebare de bun simț. Dacă reducerea CAS produce atâta bine cât spune domnul Cîțu, de ce a așteptat până ce nu a mai fost ministrul finanțelor publice sau prim-ministru pentru a o propune? Ar fi fost atât de simplu pentru domnia sa să o implementeze. Iar pentru cei cărora nu le pasă de pensia lor, le spun un secret, chiar și ei vor îmbătrâni. Așa că, haideți să ne gândim mai bine la soluțiile care ne sunt propuse pentru că "economia este prea importantă pentru a fi lăsată doar economiștilor". P.S. citatul aparține economiștilor Banerjee și Duflo”, a mai precizat vicepreședintele PSD Prahova, Radu Oprea.