Bătălia pentru Ploiești începe de la gratuitatea elevilor pe transportul în comun!  

Bătălia pentru Ploiești începe de la gratuitatea elevilor pe transportul în comun!   

 

Zilele acestea, între doi dintre candidații importanți care se vor înfrunta pe viață și pe moarte pentru ocuparea scaunului de primar al municipiului Ploiești – Radu Oprea (PSD) și Andrei Volosevici (PNL) – a început deja bătălia. Deocamdată în online. Primul subiect: subvenționarea transportului pentru elevi, pe mijloacele de transport în comun ale Transport Călători Express.

Vă lăsăm să comparați stilul și opiniile celor doi viitori candidați la Primăria Ploiești, prezentați aici în ordine alfabetică:

Radu Oprea: “Ploieștenii contează! De aceea vă întreb, pentru dumneavoastră, ce este mai important, subvenția transportului pentru elevii care au nevoie de acest lucru sau pentru toți, indiferent de veniturile părintilor?

Acesta este un subiect care trebuie dezbătut cu ploieștenii. De prea multe ori politicienii cred că le știu pe toate și iau decizii în numele colectivității, uitând că ploieștenii trebuie consultați.

Fapte: în 2017 consilierii PSD au inițiat o Hotărâre de Consiliu Local (HCL) prin care elevii cu domiciliul în Ploiești primeau gratuitate pe transportul în comun. Acest lucru se intâmpla pentru cei cu venituri nete pe membru al familiei mai mici de 2.364 lei. Acest lucru înseamnă la o familie formată din doi membri mamă-copil sau tată-copil, un plafon maxim de 4.728 lei. Pentru o familie cu trei persoane plafon maxim 7.092 lei, iar cu patru persoane 9.456 lei.

Câte familii din Ploiești se încadrează in aceste plafoane? Peste 95%.

Dar dezbaterea rămâne pentru că este important cum cheltuim banii ploieștenilor: țintit acolo unde este nevoie și sunt folositori sau îi risipim prin măsuri populiste.

PSD a propus și votat în 2017 ca elevii care au nevoie reală să primescă transport gratuit pe mijloacele de transport în comun din Ploiești, PNL propune ca acest lucru să se intâmple pentru toți, adică și pentru cei care sunt aduși cu mașina la școală in fiecare zi.

Orice inițiativă trebuie să țină cont de bugetul Ploieștiului și să aibă o minimă analiză asupra impactului asupra acestuia. Simplu spus: cât ne costă, de unde luam banii și cui folosește?

Andrei Volosevici: “Guvernul liberal a aprobat, prin Ordonanța de Urgență nr. 70 /2020, gratuitatea elevilor pentru serviciile publice de transport local rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic.

Cheltuielile sunt suportate în proporție de 50% de la bugetul de stat și 50% din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora domiciliază elevul.

Având exemplul Brașovului și al Consiliului Local Sibiu, care deja și-au însușit aceste modificări legislative, îmi exprim speranța că și la Ploiești va fi pusă în aplicare această Ordonanță, prin inițierea, de urgență, a unui proiect de hotărâre, astfel încât și copiii din orașul nostru să poată beneficia de aceste drepturi legale”.