Laboratorul de radioterapie cu energii înalte a devenit realitate, la Spitalul Municipal Ploiești, este ”un vis împlinit”, cum spune dr. oncolog Maria Manuela Crivăț, medicul coordonator al mult-așteptatului centru de radioterapie cu echipamente de ultimă generație destinat pacienților diagnosticați cu afecțiuni oncologice.
Secretarul de stat Alexandru Rogobete (Ministerul Sănătății), președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu, primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, deputatul Bogdan Toader (fost șef al administrației județene) au fost prezenți, joi, 14 noiembrie, la centrul de radioterapie al Spitalului Municipal Ploiești, unde din luna ianuarie a anului 2025 vor fi tratați bolnavii de cancer care necesită radioterapie, tratamente pentru care, până în prezent, erau nevoiți să facă naveta la București!
Practic, în acest moment, mai este nevoie de o ultimă etapă de avizare din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare și, după finalizarea procedurilor obligatorii, laboratorul de radioterapie de la Ploiești va putea primi pacienții, deloc puțini, care au nevoie de astfel de terapii de precizie pentru tratarea afecțiunilor oncologice.
Clădirea centrului de radioterapie – care a necesitat respectarea unor condiții specifice pentru amplasarea celor două acceleratoare și a computer-tomografului, într-un buncăr cu ziduri groase de 1,5 metri și uși din plumb – a fost construită cu finanțare de la Primăria Ploiești și Consiliul Județean Prahova, iar aparatura de ultimă generație – printr-un program derulat de Ministerul Sănătății cu finanțare de la Banca Mondială.
Dr. Maria Manuela Crivăț:
Secretarul de stat Alexandru Rogobete a promis sprijin de la Ministerul Sănătății pentru funcționarea în cele mai bune condiții a acestui laborator de la Ploiești (al zecelea de acest gen finalizat în ultimii doi ani la nivelul întregii țări), iar primarul Mihai Polițeanu și președintele CJ Prahova, Virgiliu Nanu, vor susține financiar activitatea noii structuri din cadrul Spitalului Municipal Ploiești.
În prezent, sunt în evidențe la cabinetul de oncologie de la Spitalul Municipal Ploiești 8.872 de persoane diagnosticate cu afecțiuni oncologice. Circa jumătate dintre pacienții intrați în evidențe anual au nevoie de radioterapie.