Vreți autostradă pe Valea Prahovei? Să fiți mulțumiți dacă se lărgește pe 300 de metri DN1, la Cornu!

Vreți autostradă pe Valea Prahovei? Să fiți mulțumiți dacă se lărgește pe 300 de metri DN1, la Cornu!

 

Două asocieri de firme s-au înscris la licitația pentru construirea unei benzi suplimentare pe o lungime de 300 de metri pe drumul național DN1, în zona comunei Cornu, în cadrul procedurii de achiziție derulate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Săptămâna trecută s-au deschis ofertele pentru proiectare și execuție - inclusiv cadastrarea și intabularea coridorului de expropriere -, fiind făcute publice și cele două asocieri de firme interesate de contract: asocierea IBB-HIB România (lider), și AutoTehnorom, Ventor Grup Consulting, respectiv asocierea SC Andaur Construcții SRL (lider) și Ria Design Consulting SRL, SC Dineng Dev SRL, Edrom Cart. Este vorba despre un contract de circa 2,6 milioane de lei, care ar urma să fie parafat după finalizarea procedurii de achiziție care vizează completarea de la trei la patru benzi de circulație a sectorului cuprins între km 95+150 și 95+450, în localitatea Cornu, pe o lungime de 300 de metri.

Lucrările de modernizare a celui mai circulat drum național din România (DN1) au fost făcute în anul 1967, terenurile afectate de execuția lucrărilor fiind expropriate prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România. Însă, în anul 1998, lucrările de extindere a DN1 spre Valea Prahovei au fost sistate în zona comunei Cornu, fiind dispusă revizuirea proiectului pe tronsonul de 300 de metri precizat, din cauza unei reclamații privind ocuparea unei suprafețe de teren. Trei ani mai târziu, prin sentință judecătorească rămasă definitivă, au încetat raporturile litigioase, dar și proiectul a trebuit să fie reluat de la zero. Sectorul vizat de lucrările care ar trebui să conducă la lărgirea drumului național se află pe terasa superioară a râului Prahova, la baza versantului pe care este amplasată comuna Cornu.

Până când autostrada Ploiești-Brașov va fi gata, va mai trece multă apă pe râul Prahova. Până atunci, poate avem noroc de o lărgire a DN1 pe cei 300 de metri, de la Cornu.